30 Temmuz 2008 Çarşamba

Soslu Makarnalar

Özellikle öğle yemeklerinde yaptığım tek kişilik lezzetlerimden olan soslu makarnaları bir araya getirip sizlere sunmak istedim.Makarnamın içine o gün canım ne isterse ekliyorum aslında ve farkettim ki bir sürü değişik sosla makarna yapmışım , siz de kendi damak tadınıza göre istediğiniz lezzetleri bir araya getirerek ağzınıza layık soslar yapabilirsiniz.

Not:Tüm tarifler tek kişiliktir.

SOYA KIYMALI PENNETTE LİZCE



MALZEMELER
  • 1 adet domates
  • 1 adet biber
  • 2-3 yemek kaşığı soya kıyması
  • 1 adet soğan
  • bir tutam maydanoz
  • peynir
  • tuz

YAPILIŞI

1 . 2-3 yemek kaşığı soya kıymasını bir kaseye koyup üzerini geçecek kadar su ekleyerek kıymalar şişene kadar 15-20 dk. kadar bekletin.


2 . Soğanı kıyın,tavaya yağ ekleyip soğanları çevirin.



3 . Soya kıymasını süzgeçle süzün , soğanlarla beraber tavada kavurun.


4 . Küp doğradığınız domatesi ve iri doğranmış biberi ekleyerek karıştırın.Haşlamış olduğunuz makarnaları da sosa ilave ederek karıştırdıktan sonra servis yapın.


SALAMLI PEYNİRLİ PENNETTE LİZCE


MALZEMELER
  • 2-3 dilim salam
  • 1 küçük kase peynir ( küp doğranmış )
  • bir tutam maydanoz
  • tuz

YAPILIŞI

  1. Makarnanızı az suyla haşlayarak suyunu çektirin. ( Ben makarna suyuna haşlarken az miktarda sıvı yağ koyuyorum ve suyunu çektiriyorum, makarnayı bir daha yağlamıyorum,daha hafif oluyor. )
  2. Salamları küp doğrayın.
  3. Haşlamış olduğunuz makarnanıza salamları peyniri ve maydanozu ekleyerek karıştırdıktan sonra servis yapın.

PEYNİRLİ KEKİKLİ PENNETE LİZCE



MALZEMELER
  • 1 yumurta
  • kekik
  • peynir
  • tuz.

YAPILIŞI

  1. Makarnayı suyunu çektirerek haşlayın.
  2. Haşladığınız makarnaya 1 yumurtanın sarısınıekleyip hızlıca karıştırarak pişmesini sağlayın.
  3. Peynirleri kekiği ve tuzunu katıp karıştırdıktan sonra servis yapın.

DOMATESLİ MAYDANOZLU GNOCCHETTI


MALZEMELER
  • 1 adet domates ( küp doğranmış )
  • 2-3 dilim salam ( küp doğranmış )
  • peynir ( küp doğranmış )
  • 1 tutam maydanoz
  • tuz.

YAPILIŞI

  1. Haşlayıp suyunu çektirdiğiniz makarnaya küp doğranmış tüm malzemelerinizi ekleyerek karıştırın.
  2. Daha sonra servis yapın.

BEZELYELİ ARPACIK SOĞANLI



MALZEMELER
  • 3-4 arpacık soğan
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 adet patates
  • tuz

YAPILIŞI

  1. Arpacık soğanı ayıklayıp bir tavada bütün bütün kavurun.
  2. Patatesi küçük küp doğrayın,soğanlarla kavurmaya devam edin.
  3. Bezelyeyi ve tuzu ekleyin.
  4. Haşlamış olduğunuz makarnalarla karıştırdıktan sonra servis yapın.

DOMATESLİ KEKİKLİ


MALZEMELER
  • 1 adet domates
  • 1 diş sarmısak
  • kekik
  • tuz

YAPILIŞI

  1. Domatesi küp doğrayın.Bir tavada kavurun.
  2. Küçük kıydığınız sarımsağı, kekiği ve tuzu ekleyin.
  3. Haşlamış olduğunuz makarnanın üzerine hazırladığınız sosu dökerek servis yapın.

29 Temmuz 2008 Salı

Beykoz Kebabı&Karnıyarık&Cevizli Çörek&Tuzlu Çatal

Birkaç gündür evde olmadığımdan bloğu yenilemeye fırsatım olmadı .Bu nedenle de yazı tahtasında yer alan tarifler biraz beklemek durumunda kaldı.

Farklı zamanlarda annemlerde yapmış olduğumuz yayınlanmayı bekleyen tarifler ; yapılışını marmara depreminde kaybettiğimiz sevgili teyzemden görüp öğrendiğim Beykoz Kebabı , annemin ve kardeşim Meltem 'in ortak çalışması sonucu ortaya çıkan Karnıyarık , tarifini Mutfakça ' da gördüğüm ve çok beğenip tarif defterime ekleyip en kısa zamanda yapmayı planladığım Cevizli Çörek ve kardeşim Derya'nın yaptığı çok çok çok lezzetli olan ,çayın yanına çok yakışan orjinal ismi Tuzlu Çatal olan fakat bizim şekil olarak birçok denemeyi bir arada yaptığımız nefis tuzlu kurabiyeler sonunda gün yüzüne çıkıp sizlerle buluşabildi.



BEYKOZ KEBABI


MALZEMELER
  • 1 kg. patlıcan
  • 250 gr. kıyma ( kuşbaşı et de kullanabilirsiniz)
  • yarım paket köfte harcı
  • 2-3 soğan
  • 2-3 domates
  • 6-7 biber
  • tuz
  • yağ
  • kürdan

YAPILIŞI

  1. Kıyma ve köfte harcı ile köfte yoğurup, ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlayın.
  2. Hazırladığınız köfteleri tavada yağsız 5-10 dk. kavurun.
  3. Patlıcanların kabuklarını çizgili kesip uzunlamasına dilimleyin.
  4. Dilimlediğiniz patlıcanları sıvı yağda kızartıp bir tepsiye alın.
  5. İki adet patlıcan dilimini artı şeklinde üstüste koyun.Ortasına hazırlamış olduğunuz köftelerden yerleştirip iki tarafından kürdanla birleştirin.
  6. Domatesleri yuvarlak kesin,biberleri iri kıyın.
  7. Hazırladığınız domates ve biberleri kebaplarınızın üzerine yerleştirin.Bir miktar domates biberi de üzerilerine serpin,suyunu ekleyip önceden ısıttığınız 200 dereceli fırında pişirin.

KARNIYARIK




MALZEMELER
  • 7-8 patlıcan
  • 250 gr. kıyna
  • 2-3 soğan
  • 6-7 biber
  • 2-3 domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • tuz,karabiber
  • yağ

YAPILIŞI

  1. Patlıcan kabuklarını çizgili doğrayıp bütün kızartın.Ortalarını bıçakla kesin.
  2. Patlıcanlar kızarırken sopanı ve kıymayı kavurun,domatesini ,salçasını, biberini ,tuzunu,karabiberini katıp karıştırın.
  3. Hazırladığınız harcı patlıcanların içine doldurup tepsiye dizin,biraz su ekleyip önceden ısıttığınız 200 dereceli fırında pişirin.

CEVİZLİ ÇÖREK

Cevizli Çörek tarifine buradan ulaşabilirsiniz.



TUZLU ÇATAL


MALZEMELER
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket margarin ( yumuşak )
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un.
  • üzeri için ; yumurta sarısı,susam,çörek otu.

YAPILIŞI

  1. Tüm malzemeleri iyice yoğurup yumuşak bir hamur elde edin.
  2. Hazırladığınız hamurlarla istediğiniz şekillerde kurabiyeler yapıp yağlanmış tepsiye yerleştirin. ( Kardeşim sayı bile yaptı )

3 . Tuzlu Çatalları önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirdikten sonra servis yapın.

24 Temmuz 2008 Perşembe

İşlemeli Yastık & Dekoratif Mumlar

İŞLEMELİ YASTIK



Evde daha önceden aldığım büyük bir parça kumaş vardı.Hem onu değerlendirmek hem de salonuma yeni yastıklar yapmak istiyordum.Hemen nasıl birşey yapacağımı düşünmeye başladım.Ve pullarla,boncuklarla işli yastıklar yapmaya karar verdim.



Renk olarak turkuaz,kahve,krem ve altın renklerini tercih ettim.Aslında salonumda uzun vadede sona erecek bu yastıklarla başlayan bir renk değişimi planlıyordum bu arada.Yastıklar bu değişikliğin ilk adımı oldu.Tamamladıkça diğer detayları da aktarmaya çalışacağım.



Kumaşı elimde hazır bulunan yastığı ölçerek 40 cm.-40 cm. boyutlarında iki kat olacak şekilde kestim.Dergilerden edindiğim desen fikirleri ile oluşturduğum şekli kurşun kalemle kumaş üzerine çizdim.


Çizdiğim deseni farklı renklerde boncuk ve pullarla arzu ettiğim şekilde işledim. İşleme işi bittikten sonra yastık kılıfının kenarlarını dikerek , yastığı içine yerleştirip alt kısımı da dikerek kapattım.



Böylece çok şık bir salon yastığı elde etmiş oldum, bu yapacağım yastıkların ilkiydi,farklı desende 3 yastık daha yapmayı planlıyorum fakat onlar için değişik boncuklar almayı planlıyorum.Diğer yastık kılıflarını da diktiğimde beğeninize sunacağım.

DEKORATİF MUMLAR



Sıcakta balkonda unuttuğum mumum eriyip şekilden şekile girince atmaya kıyamayan ben hemen bu mumla ne yapabilirim diye düşünmeye başladım.Mumu eritip evde bulunan kaplara koyarak yeniden değerlendirebilirim dedim kendi kendime.

Başladım evin içinde erittiğim mumları koyacak materyal bulma aramalarına ,sonunda Ünye'de deniz kenarında topladığım deniz kabukları , bardak takımımdan çatlayan fakat yine atmaya kıyamayıp bir şekilde değerlendiririm diye sakladığım iki bardak ve içerisinde küçük mumlar bulunan fakat mumları biten seramik çilek şeklinde bir kapla,daha önce içinde mum olan ve mumları biten iki küçük teneke kova buldum.

Önce benim şekilden şekle , renkten renge girmiş mumumu bıçakla parçalara ayırdım.BU parçaları benmari usulü ( Bir kaba sıcak su koyup kaynattım,içerisine başka bir kapta duran mumları bu şekilde erittim.) erittim. Daha önce böyle bir şeyi hiç denememiştim,gerçekten çok zevkliymiş.

Erittiğim mumu kalara döktüm.Erimiş mumumun fitilini de çıkararak yeni hazırladığım mumlar için kestim.Ve koyduğum erimiş mum biraz donunca fitillerini yerleştirdim.


Bardakta yaptğım mumun üzerine ve alt kısmına küçük yapraklar koydum , böylece hoş ve şık bir görünüm elde etmiş oldum.


Hazırladığım mumlar kuruduktan sonra her biri yerlerini aldılar.Mumlarla evi dekore etmek gerçekten çok zevkli hele de kendi yaptıklarınızla.

23 Temmuz 2008 Çarşamba

Tavuk Sote & Salata

Geçenlerde annemlerde akşam yemeğinde bahçe sefası yapalım dedik.Annem tavuk almış,sen bunlarla güzel bir yemek yap dedi.Ben de fırında Tavuk Sote yaptım , güzel manzaramız eşliğinde afiyetle yedik.


Yaz sıcaklarında havuza gidip rahatlayayım diyen kız kardeşim de havuz kenarında ayağı kayıp düşünce kolunu incitmiş, tek kolla yaptığı çoban salatasını " abla bunun da resmini çekip bloğa koy " deyince o da böylelikle tavuk sotenin yanında yerini aldı.Laf aramızda salata da çok lezzetliydi ,kardeşimin ellerine kollarına sağlık.

MALZEMELER

  • 1 kg. göğüs ,kemiksiz but karışık tavuk eti
  • 3-4 adet domates
  • 6-7 adet biber
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2-3 adet sarmısak
  • kaşar peyniri
  • tavuk baharatı,tuz.

YAPILIŞI

  1. Bir tavaya 1 çay bardağı sıvı yağı ve sote doğranmış tavukları koyun.
  2. Tavuklar iyice kızarana kadar çevirerek pişirin.
  3. Tavuklar kızarınca tuzunu ve baharatını atın.
  4. Bir kapta domatesi küp doğrayın,biberleri halka şeklinde kıyın.Sarımsakları ayıklayıp küçük küçük doğrayın.
  5. Fırın kabına veya borcama tavukları serin,üzerine hazırlamış olduğunuz domatesli biberli karışımı da yayın.
  6. Kaşar peynirini rendeleyip üzerine serpin.
  7. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 30 dk. kadar pişirdikten sonra servis yapın.

21 Temmuz 2008 Pazartesi

Fark Etmeli - Can Yücel


Dünya evine yeni giren ve şu anda Umman'da olan sevgili arkadaşım Özge'nin göndermiş olduğu Can Yücel'in bu güzel şiiriyle başlamak istedim haftaya.Bugününüzü en güzel şekilde yaşamanız dileğiyle herkese iyi haftalar diliyorum.



Farkında Olmalı İnsan...
Kendisinin, Hayatın Olayların, Gidişatın Farkında Olmalı.
Farkı Fark Etmeli, Fark Ettiğini De Fark Ettirmemeli Bazen...
Bir Damlacık Sudan Nasıl Yaratıldığını
Fark Etmeli.
Anne Karnına Sığarken Dünyaya Neden Sığmadığını
Ve En Sonunda Bir Metre Karelik Yere Nasıl Sığmak Zorunda Kalacağını
Fark Etmeli.
Şu Çok Geniş Görünen Dünyanın, Ahirete Nispetle Anne Karnı Gibi Olduğunu
Fark Etmeli.
Henüz Bebekken 'Dünya Benim!'Dercesine Avuçlarının Sımsıkı Kapalı Olduğunu, Ölürken De Aynı Avuçların 'Her Şeyi Bırakıp Gidiyorum
İşte!'Dercesine Apaçık Kaldığını
Fark Etmeli.
Ve Kefenin Cebinin Bulunmadığını Fark Etmeli.
Baskın Yeteneğini
Fark Etmeli Sonra.
Azraillin Her An Sürpriz Yapabileceğini,
Nasıl Yaşarsa Öyle Öleceğini
Fark Etmeli İnsan
Ve Ölmeden E vvel Ölebilmeli. ?
Hayvanların Yolda Kaldırımda Çöplükte
Ama Kendisinin Güzel Hazırlanmış Mükellef Bir Sofrada Yemek Yediğini
Fark Etmeli.
Eşref-İ Mahlûkat (Yaratılmışların En Güzeli) Olduğunu
Fark Etmeli. Ve Ona Göre Yaşamalı.
Gülün Hemen Dibindeki Dikeni Dikenin Hemen Yanı Başındaki Gülü
Fark Etmeli.
Evinde 4 Kedi 2 Köpek Beslediği Halde
Çocuk Sahibi Olmaktan Korkmanın Mantıksızlığını
Fark Etmeli.
Eşine 'Seni Çok Seviyorum!' Demenin Mutluluk Yolundaki Müthiş Gücünü
Fark Etmeli.
Dolabında Asılı 25 Gömleğinin Sadece Üçünü Giydiğini Ama Arka Sokaktaki Komşusunun O Beğenilmeyen Gömleklere Muhtaç Olduğunu
Fark Etmeli.
Zenginliğin Ve Bereketin Sofradayken Önünde Biriken Ekmek Kırıntılarını Yemekte Gizlendiğini
Fark Etmeli.
FARK ETMELİ.
Ömür Dediğin Üç Gündür,
Dün Geldi Geçti Yarın Meçhuldür,
O Halde Ömür Dediğin Bir Gündür,O Da Bugündür.

CAN YÜCEL

18 Temmuz 2008 Cuma

Kızarmış Tavuk & İrmik Tatlısı

KIZARMIŞ TAVUK


Dün elektrikler akşama kadar sanki benimle dalga geçti,bütün gün gelip gitti.En lazım olduğu zamanda hele de bir misafirim varsa ya suyum ya elektriğim kesilir zaten.Yine her zamanki gibi aynı tesadüf misafirim de olunca fırını kullanamayacağım diye ocakta yapabileceklerimi düşündüm.Bu nedenle de önce tavuklu pilav yaparım diye bir bütün tavuğu haşladım,sonra elektrikler gelince de fırında kızartmaya karar verdim.Böylece suyuyla da harika bir çorba ile pilav yapabildim.

MALZEMELER
  • 1 bütün tavuk
  • yarım çay bardağı sıvı yağ ( arzuya göre tereyağı da olabilir )
  • 1 küçük kase su

YAPILIŞI

  1. Bir bütün tavuğu haşlayın. ( Ben düdüklü tencerede 10 dk haşlıyorum.)
  2. Yağlamış olduğunuz bir fırın tepsisine veya borcama haşlamış olduğunuz tavuğu yerleştirin.( Aslında bu fırınlama işlemini çiğ tavukla yapabilirsiniz ,ben elektriklerden emin olamadığım için bu şekilde yapmak durumunda kaldım.) Üzerine fırça ile yağ sürüp 200 derecede ısıttığınız fırına verin.
  3. Aralıklarla kuruyan tavuğun üzerine fırçayla su sürerek kızartmaya devam edin.
  4. Üzeri iyice kızardığında fırından çıkarıp servis yapabilirsiniz.

İRMİK TATLISI

Fırını kullanmadan yapabileceğim pratik ve sıcakta iyi gidebilecek bir tatlı düşününce aklıma irmik tatlısı geldi.Ölçülerini tam olarak hatırlamadığım için bu konuda Portakal Ağacı 'ndan yardım aldım. Ben kuplarda değil de tamamını bir kaba dökerek dolapta soğutup dilimleyerek servis etmeyi tercih ettim.

MALZEMELER

  • 8 yemek kaşığı irmik
  • 12 yemek kaşığı şeker
  • 1 lt. süt
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı margarin

YAPILIŞI

  1. 8 yemek kaşığı irmiği , 12 yemek kaşığı şekeri ve 1 lt sütü bir tencerede karıştırıp ocağa alın.
  2. Karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırın.
  3. Margarini ve vanilyayı koyup karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın.
  4. Bir kabın içini önce su ile çalkalayın ( yapışmaması ve dilimleri kolay alabilmek için ) , hazırlamış olduğunuz muhallebi kıvamındaki karışımı bu kaba dökün.
  5. Biraz soğuduktan sonra dolaba koyun,dolapta bir iki saat bekledikten sonra servis yapabilirsiniz.

15 Temmuz 2008 Salı

Evlilik Yıldönümü Kurabiyesi

Dokuz temmuz evlilik yıldönümümüzdü , ben de bir gün önceden eşime sürpriz yapmak için bu kurabiyeleri yaptım ve buketimi hazırlayıp sakladım.Akşam eşim gelince arabada birşey unutmuşum bahanesiyle hazırladığım kurabiyeleri arabasına bıraktım.Sabah olup işe giderken arabasına bindiğinde sürpriz kurabiyelerle karşılaşmış olacaktı böylece.


MALZEMELER
  • 125 gr. margarin
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5-3 su bardağı un
  • 1 kase iri dövülmüş fındık içi ve kuru üzüm karışımı

YAPILIŞI


1 . Tüm malzemeleri bir kapta iyice yoğurarak yumuşak bir hamur elde edin.


2 . Hamuru bezelere ayırıp,her bir bezeyi tezgahta merdane ile açın.Kurabiye kalıplarıyla oluşturduğunuz şekilleri yağlanmış tepsiye dizin.



3 . Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişirin.



3. Yıl Dönümümüz


Evliliğimizin üçüncü yılını benim sabah yaptığım ufak sürprizimden sonra akşam yemeğe çıkarak kutlamaya devam ettik.İzmit'te sahil kenarında çok hoş ve nezih bir mekandı gittiğimiz yer ve yemekleri gerçekten çok lezzetliydi.

Masaların hemen önünde çimlerin üzerinde armutlarda gençler oturup sohbet ediyorlardı,orada oturmak için içimiz gitti fakat üstümüz başımız müsait olmadığı içim masalarda oturmayı tercih ettik.



Yemeğimize paçanga börekleri ile başladık ,hayatımda yediğim en lezzetli paçangalardan biriydi.


Ana yemekler ise görüntüleriyle iştah açıyordu.Tavuk Kebabı ilginçti,daha önce denemediğim bir lezzet.En altında küp doğranmış kızarmış ekmekler,üzerinde iri parçalar halinde baharatlarla sotelenmiş tavuklar ve üzerinde yoğurt sosuyla değişik ve hoş bir tat gerçekten.




Yemeğimizi yedikten sonra kızkardeşlerimi de alıp fuara,lunaparka gitmeye karar verdik.Birlikte ilginç bir trene bindik.Tren klasik ard arda vagonlardan değil ayrı ayrı vagonlardan oluşuyor ve her bir vagona dört kişi binebiliyor.Dördümüz uzun bir bekleyişin ardından dört kişilik bir vagona oturduk ve ne olacağını merak ederek yola koyulduk.Bir yokuşu yavaş yavaş çıktık ve yokuşun sonuna geldiğimizde hızla aşağı ineceğimizi düşünerek korkmamıza rağmen düşündüğümüz şey olmadı,yavşça aşağı doğru indik ve keskin bir köşe dönüşüne geldiğimizde köşenin tam ucuna kadar sanki aşağı düşecekmiş gibi giden vagon sanki tam düşmeden aniden köşeyi döndü.Bu anlamsız ve ani dönüşlermiş meğer trenin özelliği,ama o köşelerdeki eğlenceden uzak gereksiz korkuyu anlatamam.Hiç ama hiç beğenmedik.




Lunaparkın içinde eski usul fotoğraf çeken bir standı görünce ben dayanamadım,gelin ve damat resminin üzerine kafalarımızı yerleştirerek bir resim çekildik.Etraftaki herkes bu esnada bizi seyrederek gülüyorlardı,dışardan ne kadar komik göründüğümüzü tahmin edebiliyorum.40 dakika sonra fotoğrafı aldık,epey komik çıkmıştık,bizim için hoş bir hatıra oldu.

Doğru insanı seçmenin mutluluğuyla daha nice üç yılları birlikte geride bırakmak dileğiyle...

11 Temmuz 2008 Cuma

Şifalı Çaylar

ZİHİN YORGUNLUĞUNU

ALAN ÇAY

MALZEMELER
  • 10 adet kuru erik
  • 10 adet kuru kayısı
  • 10 adet hurma
  • 1 çay kaşığı zencefil

YAPILIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ

  1. Erik ,kayısı ve hurmayı yıkayıp suda haşlayın.
  2. Çekirdeklerini çıkarıp süzün.
  3. Blendırdan geçirdikten sonra zencefil tozunu ekleyin.

Her sabah ve akşam 1 çorba kaşığı tüketilir.5 gün devam edilir.İstenildiği zaman tekrarlanabilir.


FAYDALARI

  • Hurma ; Karaciğeri güçlendirir,enerji verir,diş etlerini kuvvetlendirir.Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemikleri güçlendirir.Bağırsakları çalıştırır.
  • Erik ; Bağırsakları çalıştırır.romatizmaya ve kansızlığa iyi gelir,zihnin yorgunluğunu giderir.Kalbi kuvvetlendirir.
  • Kayısı ; Hazmı kolaylaştırır,kansızlığa iyi gelir.Kabızlığı giderir.Cilde tazelik verir.Sinirlerin yıpranmasını engeller.
  • Zencefil ; Mide,bağırsak gazı söktürür.İştah açar.Bedensel ve zihinsel gücü arttırır.Soğuk algınlığına iyi gelir.Cinsel gücü arttırır.

METABOLİZMAYI GÜÇLENDİREN ÇAY



MALZEMELER
  • 1 yeşil elma
  • 1 limon
  • 1 tutam yeşil çay
  • 1 çubuk tarçın
  • 2 tane karabiber
  • 4 adet karanfil

YAPILIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ

  1. Elma ve limonu iyice yıkayıp kabukları ile dilimleyin.
  2. Tarçın,karabiber ve karanfil ilave edip 3 litre suda haşlayın.
  3. Yeşil çayı demleyip ilave edin.
  4. Soğutup süzün.

Günde 3 defa birer bardak taze nane yaprağı ilave edilerek tatlandırılıp tüketilir.4 günde bitirilmelidir.İstenildiğinde tekrarlanabilir.

FAYDALARI

  • Elma ; Hazmı kolaylaştırır,cildi güzelleştirir.
  • Yeşil çay ; Kalbi ve damarları korur.Migrene iyi gelir.Kanser riskini azaltır.Yaşlanmayı geciktirir.Toksin atıcıdır.
  • Tarçın ; Hazmı kolaylaştırır,vücut direncini arttırır.Zihin yorgunluğunu giderir.Hafızayı kuvvetlendirir.
  • Karabiber ; Hazmı kolaylaştırır.İdrar söktürür.Enerji verir.Sinirleri kuvvetlendirir.Gaz söktürür.
  • Karanfil ; Ağrıları dindirir.Hazmı kolaylaştırır.Mikropları öldürür.
UYKUSUZLUK VE STRES ÇAYI




MALZEMELER

  • 1 tutam melisa
  • 1 tutam kantaron
  • 1 tutam lavanta
  • 3 adet kakule

YAPILIŞI

  1. Tüm malzemeleri çay gibi demleyip 5 dakika bekletin.

Gün içerisinde tüketilmelidir.Günde 2 su bardağı içilebilir.Özellikle gece yatmadan önce tüketilmelidir.

FAYDALARI

  • Melisa ; Sakinleştirir,rahatlatır.
  • Kantaron ; Depresyona ,uykusuzluğa, şeker hastalığına, mideye iyi gelir.İştah açıcı etkiye sahiptir.
TOKSİN ATICI ÇAY

MALZEMELER

  • 1 adet ayva
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tutam yeşil çay
  • 5 limon
  • 1 tutam nane

YAPILIŞI

  1. Ayvaları rendeleyin.
  2. Maydanozu 3 dk. haşlayın sonra süzün.
  3. Yeşil çayı demleyin,limon suyu ilave edin.

Taze nane yapraklarıyla servis yapılır.Her gün 1 su bardağı içilir.

FAYDALARI

  • Ayva ; Ciğere çok faydalıdır,mideyi kuvvetlendirir.
  • Maydanoz ; İdrar söktürür,vücudu terletir.
  • Yeşil çay ; Toksinleri atar.

Tarifler Suna Dumankaya 'ya aittir.

9 Temmuz 2008 Çarşamba

Tarçınlı Kurabiye



Kaş 'da bir kafede kahvenin yanına getirdikleri ev yapımı Tarçınlı Kurabiyelerden bahsetmiştim daha önce. Kandilin olduğu gün yine birden ilham geldi,hadi dedim kalkıp şu kurabiyeleri yapmayı deneyeyim.

Kurabiyeleri yediklerimin lezzetine göre içine ne koyabileceğimi hayal ederek yaptım.Tam fırından çıkartıyordum ki arkadaşım aradı,sana çaya geliyoruz diye. Ne zaman kurabiye yapsam şansına arar taze kurabiyeleri yeriz birlikte. Yine öyle oldu, annesiyle birlikte bana geldiler.Evin her tarafı mis gibi tarçın kokuyordu.Ben tarçın kokusuyla kurabiyeye yemeden doydum zaten.

Tam da etkinliğin amacına uygun olan akşamüstü sohbetine gelen sevgili arkadaşım Meltem ve annesiyle paylaştığım bu mis kokulu tarçınlı kurabiyeleri sevgili Huriye'nin ev sahipliğini yaptığı P.D.Ç.S.E.-26 ' ya göndermek istiyorum.


Akşam da annemlere kandillik giderken kurabiyeleri gongolun içine yerleştirip üzerini de mavi bir tülle sarıp bağladım.Annemler söz çikolatası mı getirdin diye dalga geçtiler hatta. Ama çayın yanında afiyetle yediler.



MALZEMELER

  • 2,5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı buğday nişastası
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 50 gr. tereyağı ( eritilmiş )
  • 50 gr. margarin ( eritilmiş )
  • Çeyrek ( 1/4 ) su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı süt ( soğuk )

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1,5 yemek kaşığı pudra şekeri

YAPILIŞI

1 . Tüm malzemeleri bir kaba ekleyerek iyice yoğurun.

2 .Yoğurduğunuz yumuşak kıvamlı hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avucunuzun içinde yuvarlayın.Yağlamış olduğunuz tepsiye dizin.

3 . Önceden ısıttığınız 150 dereceli fırında 50-60 dk. kadar pişirin. ( Kendi fırınınızın ayarına göre dereceyi ve süreyi üzeri kızarmadan beyaz kalacak şekilde ayarlayabilirsiniz. )

4 . İçini çekmesi için fırını kapattıktan sonra içinde 5 dk. kadar dinlendirin.

5 . 1 yemek kaşığı tarçın ve 1,5 yemek kaşığı pudra şekerini derin bir kapta karıştırın.

6 . Fırından çıkarmış olduğunuz kurabiyelerinizi bu karışıma iyice bulayarak servis yapın.

HOBİ SEPETİ & Örgüler - Yemek Tarifleri - Takılar - Gezi - Elişleri - Dekorasyon & HOBİ SEPETİ