14 Ağustos 2008 Perşembe

Domatesli-Biberli Omlet & Mıhlama

Bir inşaata amele alınacaktır. Alınacak elemanları kalfa Cemal'in seçmesi istenir. Adaylar kalabalıktır. Bu durumda Cemal sınav yapmaya karar verir.

- Pize 1 kisi lazımdur. Pu nedenle sizu imtihan edeceğum.

Bir ara gözüTemel'e ilişir. Burnundan tanımıştır. Hemşehrisini işe almak ister. ÖnceTemeli sınava alır ve sorar.

- Hemşerum söyle baa bakalum.. Sana 3 kuzu verdum, sonra 2 kuzu daha verdum kaç kuzu oldi?

- 6 tane oldi.

Cemal biraz bozulur ama çaktırmaz.

- Tabi bu soru biraz zor oldu piraz taha kolayini sorayum.

- Sana 2 kuzu verdum, sonra 1 tane taha verdum kaç kuzi oldi ?

- Tört kuzi oldi.

Cemal sinirlenir, Ama hemsehrisinide işe almak ister.

- Peçi 1 kuzi verdim, sonra bir kuzi taha verdum kaç etti ?

- Üç etti.

Bunun üzerine Cemal iki tokat çakar ve tekrar sorar.

- Pir kuzi verdum, kaç kuzin oldi?

- İçi tane.

Cemal iyice sinirlenir ve Temeli iyice döver.

- Ulan hemşeru teyup işe almak istedum, sende tam salakmişsun. Ula sağa pir kuzi vermişsem pir kuzin olur anladun mi?


- Olir mi, der Temel.


- Penum evde bir kuzi de kendumin var.


Yazın son demlerini yoğun bir şekilde yaşadığımız bu sıcak yaz ayında günlerinizin fıkra tadında geçmesi dileğiyle...
DOMATESLİ BİBERLİ OMLET

MALZEMELER ( 2 kişilik )
  • 1-2 adet biber
  • 1 adet domates
  • 1-2 dilim salam ( küp doğranmış)
  • 5-6 turşu yeşil zeytin ( halka doğranmış )
  • 2 adet yumurta
  • yağ
  • tuz.

YAPILIŞI

  1. Yağı tavaya koyun. ( arzuya göre zeytinyağı ,tereyağı veya margarin olabilir)
  2. Halka doğradığınız biberleri kavurun.Küp doğranmış domatesleri, salamları ,turşu zeytinleri ekleyip karıştırın.
3 . 2 adet yumurtayı tuzunu ekleyip bir kasede çırpın , yumurtaları malzemelerinizin üzerine dökerek alt üst yaparak pişirdikten sonra servis yapın.
MIHLAMA
MALZEMELER
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  • 3-4 yemek kaşığı mısırunu
  • peynir
  • su
  • tuz.

YAPILIŞI

  1. Tereyağını eritin.
  2. Mısırununu ekleyerek kavurun.



3 . Mısırunu kavrulduğunda 1-1,5 bardak kadar su ekleyin.( suyun miktarını piştiğinde yoğun akıcı olacak şekilde ayarlayabilirsiniz . ) Suyunu çekince eriyen bir peyniri ekleyip karıştırdıktan sonra servis yapın.

8 Ağustos 2008 Cuma

İrmik Helvası & Sütlaç

Bu aralar farklı telaşelerin içinde olduğumdan bloğa pek fazla vakit ayıramadım, ama hep aklımda yazacağım yazılar sadece fırsat bulamıyorum.

Günlerdir yarın programında bekleyen tarifler İrmik Helvası ve Sütlaç sonunda sizlerle buluşabiliyor.

İrmik helvasını küçük yaşlardan beri çok severim.Canım isteyince hemen anneme sorardım irmik var mı diye,varsa girişirdim hemen helva yapmaya,her zaman da güzel tutturamazdım tabi ama yine de yapmaktan vazgeçmezdim.Bir ara adım helvacıya çıkmıştı evde.

Evlendiğimden beri kendi evimde hiç yapmamıştım o çok sevdiğim irmik helvasını,bir akşam tatlı krizlerinden birinde canım irmik helvası istedi,hemen koştum mutfağa yaptım.


İRMİK HELVASI


MALZEMELER
  • 1 ölçü irmik
  • 1 ölçü şeker ( + 1 yemek kaşığı şeker demlenirken serpmek için )
  • 2 ölçü süt ( veya su)
  • margarin
  • fıstık veya ceviz

Not: Ölçü kabınızı yapacağınız miktara göre arttırıp azaltabilirsiniz.Ben az yaptığım için yarım bardak irmikle yapıyorum.

YAPILIŞI

  1. Margarini tencereye koyup eritin,irmikleri ekleyin.
  2. Karıştırarak kavurun,bir süre sonra ceviz veya fıstıkları ekleyin.

3 . Kavrulmuş güzel bir koku yayana kadar iyice kavurun.

4 . Kavurma işlemi bitince şekeri ekleyin,karıştırın.Sütünü ( veya suyunu ) ekleyip kaynayınca altını kısıp sütü çekip şişmesini bekleyin.

5 . İrmikler sütü çekince 1 yemek kaşığı kadra şekeri üzerine serpip ocağın altını kapatarak demlenmeye bırakın.Demlenince servis yapın. ( ben sıcak sıcak yemeği çok severim,size de tavsiye ederim)

SÜTLAÇ

MALZEMELER
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 -1,5 su bardağı su
  • 1 lt . kadar süt
  • 1-1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

YAPILIŞI

  1. Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra,tencereye koyun,üzerine suyu ekleyin.
  2. Pirinçler suyunu çekip şişene kadar pişmesini sağlayın.(Pirincin cinsine göre eklediğiniz su az gelirse pirinçlerin pişmesi için biraz daha ekleyebilirsiniz.)

3 . Pirinçleriniz 5-10 dk. da suyunu çektiğinde sütü ekleyin,15-20 dk kadar sütle kaynatın.


4 . Ocağın altını kapatmadan 5-10 dk. önce şekerini ekleyin.
5 . Sütlacınız pişip altını kapattığınızda vanilyayı ekleyip karıştırın.Sıcakken servis tabaklarına alın,biraz soğuduktan sonra arzuya göre üzerine tarçın serperek servis yapın.

2 Ağustos 2008 Cumartesi

Çıtır Tavuk ve Pilav & Zeytinyağlı Kabak

Akşam yemeğini hazırlamak için fazla vaktiniz yoksa basit ,pratik ve lezzetli iki tarifle sofranızı renklendirebilirsiniz.

ÇITIR TAVUK ve PİLAV




MALZEMELER ( İki Kişilik )
  • 2 adet büyük tavuk budu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • çıtır pane harcı
  • tuz.

YAPILIŞI

  1. Tavuk butlarını haşlayın.Tavuk suyuyla pilavınızı pişirin.
  2. Tavuk butlarını çıtır paneye bulayıp sıvı yağda kızartın.Pilavla birlikte servis yapın.

ZEYTİNYAĞLI KABAK

MALZEMELER
  • 2-3 adet kabak
  • 1 adet domates
  • 1 adet soğan
  • çeyrek çay bardağı pirinç
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • nane
  • tuz.

YAPILIŞI

1 . Yarım çay bardağı sıvı yağı tencereye koyun,yemeklik doğradığınız soğanları bu yağda kavurun.

2 . Küp doğradığınız domatesleri soğanlarla beraber kavurmaya devam edin.


3 . Kabakların kabuklarını soyup küp küp doğrayın. Kavurduğunuz domates ve soğanlarla karıştırın.


4 . Üzerine gelecek kadar su koyun,su kaynayınca yıkadığınız pirinçleri serpin.


5 . Pirinçler piştiğinde yemeğin altını kapatın.Taze ve/veya kuru nane serperek servis yapın. ( Arzuya göre dereotuyla da servis yapabilirsiniz.)
HOBİ SEPETİ & Örgüler - Yemek Tarifleri - Takılar - Gezi - Elişleri - Dekorasyon & HOBİ SEPETİ