31 Aralık 2008 Çarşamba

Ev Mantısı



Şu ekranlarda boy gösteren yemekteyiz programı başladığından beri ( tabi hamileliğin de etkisiyle ) canım sürekli değişik yemekler istiyor. Programın hamilelerin izlemesi için sakıncalı olduğu konusunda uyarmaları gerekiyor bence.Yoksa bizim her gördüğümüzü canımız isterse yandık doğrusu. Artık oğlum mu sebepleniyor yoksa ben mi onun sayesinde sebepleniyorum bilmiyorum ama bir şekilde üşenmeden kendimi mutfakta buluveriyorum.
Bu işin en korkutucu yani fazla kilolar elbette ki ama yine de elimden geldiği kadar dikkat etmeye çalışıyorum.
2008 'in bu son gününü yaşarken ( her ne kadar bizim için sevgili babaneciğimi kaybettiğimiz için buruk geçecek olsa da ) herkese mutlu ,sağlıklı , huzurlu sevdiklerinizle hep bir arada geçirebileceğiniz güzel bir yıl diliyorum.
MALZEMELER
( İki Kişilik )
  • 100 gr. kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı+3 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • Çeyrek su bardağı ılık su
  • tuz,karabiber
Üzeri için ;
  • 1 kase yoğurt
  • 1 adet sarmısak
  • tuz
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı yağ ( sıvı yağ veya tereyağı olabilir )
YAPILIŞI
  1. 1 su bardağı un , tuz, 1 yumurta ve çeyrek su bardağı ılık suyu yavaş yavaş karıştırın. Cıvık bir hamur elde edeceksiniz.
  2. Tüm malzemeler iyice birbirine karıştığında teker teker 3 tepeleme yemek kaşığı unu ilava edip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.


3. Hamurunuzun üzerini bir bezle kapatıp iç malzemenizi hazırlayana kadar oda sıcaklığında dinlendirin.


4. İç malzemesi için ; 100 gr. kıyma ,tuz ve rendelenmiş 1 soğanı çiğden karıştırarak hazırlayın.
5. Dinlendirdiğiniz hamuru biraz un serperek iyice açın.



6. Açtığınız hamuru bıçakla karelere bölün.





7. Her bir karenin içine hazırlamış olduğunuz kıymalı harçtan ufak parçalar koyun ve üçgen kapatın.




8. Mantılarınızı unlanmış tepsiye dizin. Bu arada bir tencerede su kaynatın.


9. Kaynayan suya önce tuzu daha sonra mantılarınızı ekleyip iyice haşlayın.



10. Haşlanan mantıları servis tabağına alın.Üzerine sarmısaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış salça ( veya toz kırmızı biber ) döküp servis yapın.
( Ben üzerine nane ve kırmızı pulbiber de sevdiğim için kendi tabağımın üzerine bunları da serpiyorum. )



30 Aralık 2008 Salı

Hamsili Pilav



Günlerdir canım Hamsili Pilav istiyordu.İnternetteki bir sürü tarifi ve resmi gözden geçirip canımı iyice istettikten sonra sonunda kendim de yapıp yiyebildim.



Daha önceki balık zehirlenmemden sonra her ne kadar korka korka da olsa ; canım çok istediği için doya doya yedim.

Karadeniz'e has bu güzel lezzeti denemeyen herkese tavsiye derim.

MALZEMELER
  • 1 kg. hamsi
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 avuç maydanoz
  • yağ
  • tuz,karabiber ( aslında içerisine kuş üzümü,fıstık ve çeşitli baharatlar konuyor fakat ben o şekilde iç pilav sevmediğimden bu malzemeleri koymadım,arzu edilirse pilava konulabilir)
YAPILIŞI

1 . 1 kg. hamsiyi kılçıkları da çıkacak şekilde iyice ayıklayıp yıkayın,ardından tuzlayın.
2. 1 adet soğanı küp küp doğrayın.Teflon tencerede bir miktar yağla kavurun. ( Arzuya göre yağ tereyağı ve sıvı yağ olabilir )


3 . 1 su bardağı pirincinizi ayıklayıp yıkayın,kavrulan soğanlarınıza ekleyin ve beraber bir süre daha kavurun.



4 . Tuzunu ve karabiberini ekleyip üzerine gelecek kadar su ekleyip demlenmeye bırakın.

5 . Balıklarınızı bir güveç kabına ( borcam veya teflon başka bir kap da kullanabilirsiniz ) sıkı sıkı dizin.



6 . Demlenen pilavınıza maydanoz doğrayarak karıştırın.


7 . Hazırladığınız iç pilavı dizdiğiniz balıkların üzerine dökün.

8. Kenarlardan pilavın üzerini balıkla iyice kapatın.



9. Önceden ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirdikten sonra servis yapın.

25 Aralık 2008 Perşembe

Aç Aç & Patates Mantısı & İki Renkli Pasta

AÇ AÇ




Aç aç ananemin her bayram yaptığı lezzetlerden biri , çok yumuşacık bir hamur oluyor. Ananemin elinden midir bilmem onun yaptığı aç açlar bir başka oluyor. Yaparken görmediğim için tarifin ölçülerini alamadım ama göz kararı bir hamur hazırlamanız için basitçe bir tarif vermeye çalıştım.

MALZEMELER
  • Un
  • Ilık Su
  • Tuz.
YAPILIŞI
  1. Un ,ılık su ve tuz ile oldukça yumuşak ( ele yapışan ) bir hamur elde edin.
  2. Hamuru biraz dinlendirin.
  3. Hamurdan ufak parçalar alıp elinizle açtırın,tavada bulunan kızgın yağa atarak kızartın.
PATATES MANTISI


Tarifi arkadaşımda görmüştüm fakat bir yere not etmemişim.Aklımda kaldığı kadarıyla yapmaya çalıştım ,ölçüler onunkiyle tam uymayabilir.Patatesle yapılabilecek değişik hoş bir lezzet.

MALZEMELER
  • 4 adet patates
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 7-8 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • kabartma tozu
  • tuz
  • karabiber
Üzeri için;
  • 1 kase yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • tuz
  • kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
YAPILIŞI
  1. Patatesleri küp küp doğrayıp haşlayın.
  2. Biraz soğuduktan sonra , un, yoğurt,yumurta,tuz,karabiber,kabartma tozu ekleyip iyice karıştırın.
  3. En son yağını da ekleyip karıştırın.
  4. Yuvarlak bir borcamın altına sıvı yağ gezdirin,üzerine de hazırladığınız karışımı dökün.
  5. Fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  6. Yoğurt ,sarmısak ve tuzla sarmısaklı yoğurt hazırlayın.
  7. Kırmızı biber ve yağı bir cezvede kızdırın.
  8. Pişmiş olan patates mantısını dilimler halinde kesin.
  9. Üzerine sarmısaklı yoğurt ve kızdırılmış toz bibe gezdirerek servis yapın.

İKİ RENKLİ PASTA


Annem biz çocukken bu pastayı çok yapardı.Biz de severek yerdik elbette.Bu aralar canım bisküvili tatlıları çok istiyor. Ne yapabilirim diye düşünürken bu tat geldi aklıma.Tarifi hatırlamaya çalıştım , sanırım böyle bir şeydi. Ama tadı gerçekten çok güzel ve yapımı çok pratik. Aynı zamanda bu tarifi PDÇSE 32 Etkinliği'ne ev sahipliği yapan Renkli Kurabiyeler 'e de göndermek istiyorum.

MALZEMELER
  • 1 adet kakaolu bisküvi
  • 1 adet burçak bisküvi
  • 1 paket supangle ( annem bunu kendi hazırladığı kremayla yapıyordu fakat ben pratik olsun diye hazırla yaptım)
  • 500 ml. süt
  • 50 gr. margarin
Annemin Kreması ;
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1-2 yemek kaşığı kakao
  • 3 yemek kaşığı un
  • 500 ml. süt
  • 50 gr. margarin

YAPILIŞI
  1. Bir tencerede supangleye 500 ml. sütü ekleyerek orta hararetli ocakta karıştırarak pişirin. ( Kremayı kendiniz yapmak isterseniz ,krema malzemelerini süt ile karıştırarak aynı şekilde ocakta pişirebilirsiniz. )
  2. Piştikten sonra margarini ekleyip karıştırın.
  3. Kremanız biraz ılındığında bisküvilerinizi kremaya batırıp bir kakaolu bir burçak olacak şekilde bir tepsiye dik şekilde dizin.
  4. En üstünü kalan kremayla kaplayın.
  5. Buzdolabında birkaç saat bekletin. ( Bir gece önceden de yapabilirsiniz )
  6. Çapraz şekilde keserek servis yapın.

19 Aralık 2008 Cuma


Bayram sonrası bloğumun başına geçtiğimde ; bayram boyunca yapılan yemeklerin fotoğraflarını ve tariflerini yayınlamayı planlıyordum aslında.Ama hayatta ne yazık ki herşey planladığımız gibi gitmiyor.

Bayramın dördüncü günü gecesi rahatsızlanan sevgili babaanneciğimi cumartesi günü toprağa verdik.Hayat dolu ,dinç ,gezmeyi eğlenmeyi seven çok çok iyi bir insandı babaannem.Bizler onunla beraber büyüdük.Çocukken saçlarım upuzundu ,annem tararken acıtırdı da babaneme taratırdım saçlarımı ,o usul usul acıtmadan tarardı.

Hasta olsun ,azıcık uzansın " babaanne gezmeye gidiyoz " dediğimizde hemen kalkar giyinir ,biz nereye gidersek gelirdi.Sinemalara,pikniklere,pazarlara az gitmedik beraber.

Bebeğimin olacağını duyunca çok sevinmişti,o kadar heves ediyorduk ki onu beraber büyütmeye. Kundak yapmayacak mıyız diyordu ,ben de babaanne şimdiki bebekler kundakta mı durur diyordum ona.Vefat etmeden önce bebeğe bir sürü giysi almıştık beraber, bunları ben alayım demişti. Üzerinde görmek kısmet olmadı.


Hep korkardım,kendi evimdeyken vefat haberini alıp onu son kez görememekten,gerçi büyük bir rahatsızlığı yoktu ama yine de bir gün olacağını biliyor insan.Allah'tan bayram tatiliydi de hep yanındaydık.Tatili beraber geçirdik.Bayramın dördüncü günü gece rahatsızlanmış , tansiyonu çıkmış biraz, annemle babam ilgilenmişler,sonra düşmüş tansiyonu düzeldi diye düşünmüşler.

Gece saat üçte ben kalktım,hamileliğimin başından beri pek uyuyamıyorum zaten ,sık sık kalkıyorum gece de.Baktım babanemim odasının ışığı yanıyor.Hemen girdim,babanem iyi değil.Yüzü sapsarı olmuş,elleri ayakları buz gibi.Nefes almakta zorluk çekiyorum dedi.Kolonya sürdüm yüzüne,ellerine.Hemen eşimi annemleri çağırdım.Dedim babanem rahatsızlandı.Canım babanem de bana birşey olursa şurada şuyum var diyor bir yandan.Babanne diyorum böyle konuşma iyisin sen ,birşey olmayacak sana.

Hemen vakit kaybetmeden acile götürdüler,ben hamile olduğum için beni almadılar yanlarına.Evde sabaha kadar dua ettim.Sabaha kadar hastanede kaldı.Kalp yetmezliğinden şüphelendiler.O hastanede bayram tatili dolayısıyla kalp doktoru olmadığı için sabah başka bir hastaneye sevk ettiler.İlk başlarda müdahele ettiklerinde iyi olduğu haberini aldık , fakat daha sonra durumu ağırlaştı ve yoğun bakıma aldılar.Her telefon çaldığında içim bir hoş oluyordu.İyi haberlerini almak için hep dualar ettim .Evde haber beklemek gerçekten çok çok zor.

Cuma gecesi sabaha karşı yoğun bakımdan ağırlaştı diye aradılar.Biz yine de ümidimizi yitirmedik fakat annemler eve acı haberle döndüler.İçimin nasıl yandığını anlatamam,ne kadar ani ve derin bir üzüntü yaşadığımızı da.

Ölüm Allah'ın emri,hepimizin başına gelecek bir gerçek fakat her ne kadar bunu bilsek de acısını içimizde hissetmemek imkansız. İnsan sevdiği birini kaybettiğinde ciğerine kırk tane mum saplanır derler,her gün bir tanesi sönermiş.Ama bir tanesi hep kalırmış ki her aklına geldiğinde burnunu sızlatırmış.Gerçekten de çok doğru , insanın acısı günden güne azalıyor,dayanılacak bir hal alıyor fakat tamamen geçmesi mümkün değil.

O kadar güzel adetlerimiz var ki, cenaze evine gelen giden ziyaretçilerle avunduk hep.Herkes gidip de evde yalnız kaldığımızda bomboş geldi ev birden bire. Herkes yemekler yapmış getirmiş,ev doldu taştı gelen yemeklerle.O kadar çok seveni varmış ki sağolsun hepsi.

Babaanneciğimin mekanı cennet olsun , huzur içinde yatsın İnşallah...

6 Aralık 2008 Cumartesi

Mahlepli Poğaça & Kolay Pasta

KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN !
Tüm dostların kurban bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.Nice bayramlara hep beraber erişmeyi temenni ediyorum.



MAHLEPLİ POĞAÇA
Sevgili arkadaşım Meltem'e yaptığım ziyaretlerden birinde kendisinin yapmış olduğu nefis mi nefis kurabiyelerin fotoğraflarını çekmeden edemedim.Tarifini de hemen kendisinde alıp bu güzel lezzeti sizlere de ulaştırmak istedim.







MALZEMELER
Hamuru için;
  • 1 paket margarin ( eritilmiş )
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 tutam tuz
  • 1-2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta ( sarısı içine akı üzerine )
  • Aldığı kadar un.
İç Harcı için ;
  • 2-3 adet patates
  • 100-150 gr. beyaz peynir veya kaşar peyniri
YAPILIŞI
  1. İç harcı hazırlamak için patatesleri haşlayıp ezin, peynir ile karıştırın.
  2. Hamur için ; tüm hamur malzemelerini karıştırıp yumuşak bir hamur kıvamı elde edene kadar yoğurun.
  3. Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın.Ortasını elinizle açtırıp iç harçtan koyup yuvarlatın.
  4. Üzerini önce yumurta akına sonra galeta ununa batırıp yağlanmış tepsiye dizin.
  5. 170 dereceli fırında kızarana kadar pişirin.


BİSKÜVİLİ KOLAY PASTA

Tatlı krizlerimden birinde canım bisküvili ve sütlü tatlılardan isteyince, hemen kolları sıvayıp mutfağa koştum.Ama öncelikle internette ufak bir araştırma yapmayı ihmal etmedim.Benim isteklerime uyacak bir tarif aradım.Portakal Ağacı 'nın Bisküvili Kolay Pastasını biraz kendi isteklerim doğrultusunda yorumlayıp ortaya bu güzel ve pratik lezzeti çıkardım.Acil durumlarda imdada yetişen çok güzel bir tarif.



MALZEMELER

Bisküvili Kısım için ;
  • 1 paket (175gr) sade pötibör bisküvi
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • yarım paket (125gr) margarin, tereyağı, erimiş
  • 2 çay bardağı süt
Muhallebi İçin ;
  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası ( Ben buğday nişastası koydum )
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu ( Pirinç unu yerine irmik koydum )
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 7 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket (1 tatlı kaşığı) vanilya
  • yarım paketten az margarin, tereyağı
Krem Şanti İçin ;
  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt

YAPILIŞI
  1. Alt tabanı için bisküvileri kırın.Erimiş margarini ,2 yemek kaşığı kakaoyu ve sütü ekleyip karıştırın.
  2. Muhallebi malzemelerini bir tencerede karıştırıp ocakta pişirin.
  3. Krem şantiyi ve 1 su bardağı sütü mikserle iyice çırpıp koyu kıvama getirin.
  4. Kabınızın içine su gezdirin.Önce muhallebiyi,sonra bisküvili harcı yayın.
  5. En üste krem şantiyi serin ve üzerine kakao serperek servis yapın.

1 Aralık 2008 Pazartesi

İki Renkli Bebek Yeleği & Çizgili Bebek Hırkası

Evde oturunca örgülerin birini bitiriyor diğerine başlıyorum.Hele örülenler bebeğim için olunca daha bir hevesle örüyorum tabi ki.

Annemler bir yandan ben bir yanda örünce kız kardeşlerim dalga geçiyorlar " çocuğun herşeyini yünden yaptınız" diye.İlk bebeğimiz ,ilk göz ağrımız ne yapalım herşeyin en iyisine en güzeline heves ediyoruz.Hayırlısıyla sağlıklı sıhhatli dünyaya gelir de inşallah üzerinde de görürüz ördüklerimizi.





İKİ RENKLİ BEBEK YELEĞİ




MALZEMELER
  • Nako Bebe 100 1 adet Koyu Mavi ( No:1256) , 1 adet açık mavi ( No:2586)
  • 3 numara şiş
  • 4 adet düğme
  • 1 numara tığ

YAPILIŞI

Arka ;


1 . 3 numara şişe koyu mavi iplikle 64 ilmek atın.
2 . 6 sıra haroşa örün.
3. İki kenardan 8 'er ilmek haroşa ortası düz örgü olacak şekilde 13 cm. örün.

4. Kenarlardan 16 'şar ilmek haroşa ortası düz örgü olacak şekilde 6 sıra örün.
5. İki taraftan kol için 8'er ilmek kesin.
6. 6-7 cm daha ördükten sonra,tümünü 3 sıra haroşa yapın ve keserek arkayı bitirin.
Ön;

1. 3 numara şişe açık mavi ve koyu mavi iplikle 36 ' şar ilmek atın.( İki önü bir arada örmek için aynı şişe iki rengin ilmeğini atarak örebilirsiniz.İsterseniz ayrı ayrı da yapabilirsiniz fakat ikisini bir örmek daha rahat oluyor.)






2. İki kenardan 8 ' er ilmek haroşa gerisi düz örgü olacak şekilde 13 cm. örün.( Örgü sırasında ön taraftan 10 sıra aralıkla ilikler açın.İlik açmak için ; 3-4 ilmek içerden 1 ilmek kesin.Sonraki sıra kestiğiniz ilmeğin yerine bir ilmek arttırın.Bu şekilde ilik açmış olursunuz.)
3. 6 sıra kol kesimi yapılacak taraftan 16 ilmek haroşa diğer taraftan 8 ilmek haroşa örün.
4. Kol tarafından 8 ilmek kesin.3-4 cm. ördükten sonra yaka tarafında 16 ilmek haroşa diğer tarafta 8 ilmek haroşa ortası düz örgü ile 3 cm kadar örün.


5. Yaka için 12 ilmek kesin kalan ilmekleri de 9-10 sıra haroşa ördükten sonra keserek bitirin.

6. Parçaları birbirine dikerek ekleyin.Düğmelerini dikin.
Cepler ;
1. Koyu mavi kısma açık mavi ip ile diğer kısma da koyu mavi ip ile tığla 20 ilmek alıp şişe geçirin.
2. 3 sıra haroşa örün.
3. Kenarlardan 3 er ilmek haroşa ortası düz örgü olacak şekilde 4 cm. ördükten sonra 3 sıra daha haroşa örerek kesin.
4. Yanlardan dikerek bitirin.

ÇİZGİLİ BEBEK HIRKASI



MALZEMELER
  • Nako Bebe 100 1 adet Koyu Mavi ( No: 1286) , 1 adet açık mavi (No: 2586)
    1 adet Beyaz ( No: 208) ( Bu malzemeyle hem hırka hem yelek çıkıyor.)
  • 3 numara şiş
  • 6 adet düğme
YAPILIŞI
Arka ;
1. Koyu mavi ip ile 3 numara şişe 80 ilmek atın.


2. 3 cm. 2 ters,2 düz lastik örün.
3. Açık mavi ipi takın düz örgüyle 1 cm. örün.Beyaz iple 3 cm. örün.Bu şekilde koyu mavi-açık mavi-beyaz olacak şekilde düz örgüye devam edin.
4. 16 cm ördükten sonra, kolları 3-2-1-1 şeklinde kesin.
5.9-10 cm daha düz örgü örün.
6.Omuzlardan 21' er ilmek bırakın ortasını kesin.
7. Omuzlar için birer ilmek keserek oyuntu yapın.
8. Omuz şeklini verebilmek için omuzu kesmeden yaka tarafından 10 ilmek örün geri dönün 10 ilmeği tekrar örün.20 ilmeğin hepsini bir kez daha ördükten sonra omuzu kesin veya şişe geçirin ön ve arkanın omuzlarını keserek birleştirin.

Ön ;
1. Koyu mavi iple 3 numara şişe 50 ilmek atın.
2. Arkada olduğu gibi önce lastik sonra sırayla renkleri takarak düz örgüye geçin.
3.Ön tarafları koyu maviyle 10 ilmek lastik örün.3'er cm. arayla ilik açın.
4. 16 cm. ördükten sonra kolları 3-2-2-1-1 kesin.
5. 20 şer ilmek omuzlara bırakın yakayı kesin.
6. Omuzları oturtmak için 10 ilmek örüp geri dönüş yapın( yelekte olduğu gibi ).
Yaka;
1. Yaka için koyu mavi iplikle şişe ilmek alın.
2. 2-3 cm. lastik örün keserek bitirin.
Kollar ;

1. Koyu mavi iplikle 3 numara şişe 40 ilmek atın.Lastiği örün.Diğer renkelri sıra ile düz örgü ile örün.
2. Her renk değişiminde iki yandan birer ilmek arttırın.14-15 cm. ördükten sonra iki yanda 3-2-1-1 kesin.
3. Sonrasında da yaklaşık 15 ilmek kalana kadar birer birer kesmeye devam edin.
Tüm parçalarınızı dikerek birleştirin.Düğmelerinizi de dikerek bitirin.
HOBİ SEPETİ & Örgüler - Yemek Tarifleri - Takılar - Gezi - Elişleri - Dekorasyon & HOBİ SEPETİ