5 Ocak 2010 Salı

Diş Buğdayı



Diş buğdayı geleneği aslında eskiden beri Anadolu'da varolan bir gelenekmiş, çocuğun ilk dişi çıktığında dişlerinin sağlam olması,çabuk büyümesi ve rızkının bol olması amacıyla yapılırmış. Buğday kaynatılır, arzuya göre kaynatılan buğday renkli şekerler,ceviz ,fındık gibi malzemelerle karıştırılıp ,akrabalar çağırılıp onlara ikram edilirmiş.Aile arasında yapılan bu eğlencede şarkılar söylenir diş buğdayı yenirmiş,buğdayın içine altın veya para konur, o para kime çıkarsa o çocuğa hediye alırmış.

Diş buğdayının en önemli anı ise çocuğa meslek seçtirilmesi, bir tepsinin içine meslekleri temsil eden nesneler konup çocuğun bunlardan birini seçmesi beklenir ve hangisini seçerse o mesleği seçeceğine inanılırmış.Meslek seçimi sırasında çocuğun başından buğday taneleri serpilirmiş.


Oğlumun ilk dişi çıktığında diş buğdayı partisi yapmayı çok istiyordum.Ama sağolsun herşeyde olduğu gibi bu konuda da aceleci olan oğlum dişlerini birer birer değil üçer beşer çıkardı.Alttaki üstteki dişleri hepsi birden çıktılar ve oğlumun tam altı tane dişi oldu.

Ahh tabi o dişler çıkarken neler çektik bir de onu bana sorun, uykusuzluğa uykusuzluk eklendi,huysuzluk ,sinirlilik, iştahsızlık gibi her türlü diş çıkarma belirtisini yaşadık Bora'yla.Zor günler geçirdik ama oğlum sonunda dişlerine kavuştu ve bunu kutlamamak da olmazdı doğrusu.


Hatta diş buğdayı böyle olursa doğum günü nasıl olur acaba diyenler oldu da dişlerimizi öyle zor çıkardık ki bunu kutlamak daha önemliydi bizim için.

Bora'yla ilgilenirken özellikle de o dişlerini çıkarmaya çalışırken hazırlık yapmak epey zor oldu ama elimizden geldiğince birşeyler yapmaya çalıştık.

Diş Buğdayı Partimiz için neler yaptık ;
  • Konuklarımıza Bora 'nın fotoğrafının olduğu davetiyeler hazırladık ve gönderdik,
  • Diş Buğdayının konacağı kaseleri tüllerle sarıp kurdele ile bağladık ve üzerine Bora'nın fotoğrafı ile o günün tarihi yazan kağıtları zımbaladık,
  • Konuklara hatıra olarak vermek üzere küçük mumları tül ve kurdeleyle bağlayıp hazırladık,

  • Kapıya asmak için kapı süsünün üzerine Bora'nın resminin olduğu ve "Diş Buğdayı Partimize Hoşgeldiniz" yazan afişi astık,


  • Bir tepsiye meslekleri temsil eden nesneler koyduk , ( doktor-steteskop,sanatçı-mikrofon,işadamı-cep telefonu,sporcu -top,avukat-kalem,mühendis-hesap makinesi,terzi-toplu iğne kutusu,öğretmen-kitap )
  • Bora meslek seçmeden önce konuklara Bora'nın mesleklere bürünmüş resimleri olan kağıtları dağıttık ve Bora'nın seçeceği mesleği tahmin etmelerini ve üzerine de hatıra olarak birşeyler yazmalarını istedik,

Diş Buğdayı Menüsü ;


  • Aşure ( Biz diş buğdayı olarak geleneksel olarak yapılan şekerli ve cevizlinin yerine damak tadımıza daha çok uyan aşure yapmayı uygun bulduk )
  • Kuskus Salatası
  • Karışık Turşu
  • Kısır
  • Fakir Böreği ( Komşum Yasemin Ablanın yapıp getirdiği )
  • Buzdolabı Böreği
  • Pazılı Pide
  • Peynirli Kuru Yufka Böreği
  • Tavşan Pasta
( Tarifleri fırsat buldukça ekleyemeye çalışacağım. )




Kuskus Salatası






Karışık turşu



Kısır





Fakir Böreği



Buzdolabı Böreği



Pazılı Pide



Peynirli Kuru Yufka Böreği



1 Ocak 2010 Cuma

YILBAŞI PASTASI

HOŞGELDİN 2010 !





Yılbaşında arkadaşlarıyla toplanan kızkardeşim için yaptığım ( elbette Bora'dan arta kalan zamanlarda ) fazla zamanı olmayan hanımlara uygun bu pastayla herkese iyi seneler diliyorum.

Yeni senenin mutluluk , sağlık ve de huzur getirmesi dileğiyle...

PRATİK YILBAŞI PASTASI

MALZEMELER

  • 1 adet pasta tabanı
  • 2 adet muz
  • çikolata parçaları
Krema için ;
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı un
  • yarım litre süt
  • 1 yemek kaşığı margarin
Üzeri için ;
  • 2 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • kakao
  • süsleme şekerleri
YAPILIŞI

1. 2 paket krem şantiyi 1 su bardağı sütle karıştırıp mikserle kar gibi olana kadar çırpın ve buz dolabında bekletin.

2. Krema malzemelerini karıştırıp ocakta karıştırarak pişirin.Biraz kaynayınca altını kapatın,arada karıştırarak soğutun.

3. Pasta tabanını sütle ıslatın,üzerine kremanın yarısını dökün.

4. Dilimlediğiniz muzları ve çikolata parçalarını serpin. Pandispanyanın diğer katını üzerine koyun ve aynı işlemi tekrarlayın.










5. Pastanın üstünü krem şanti ile kaplayın.






6.Kakao ve süsleme şekerleri ile süsleyerek servis yapın.


HOBİ SEPETİ & Örgüler - Yemek Tarifleri - Takılar - Gezi - Elişleri - Dekorasyon & HOBİ SEPETİ