Diş Buğdayı



Diş buğdayı geleneği aslında eskiden beri Anadolu'da varolan bir gelenekmiş, çocuğun ilk dişi çıktığında dişlerinin sağlam olması,çabuk büyümesi ve rızkının bol olması amacıyla yapılırmış. Buğday kaynatılır, arzuya göre kaynatılan buğday renkli şekerler,ceviz ,fındık gibi malzemelerle karıştırılıp ,akrabalar çağırılıp onlara ikram edilirmiş.Aile arasında yapılan bu eğlencede şarkılar söylenir diş buğdayı yenirmiş,buğdayın içine altın veya para konur, o para kime çıkarsa o çocuğa hediye alırmış.

Diş buğdayının en önemli anı ise çocuğa meslek seçtirilmesi, bir tepsinin içine meslekleri temsil eden nesneler konup çocuğun bunlardan birini seçmesi beklenir ve hangisini seçerse o mesleği seçeceğine inanılırmış.Meslek seçimi sırasında çocuğun başından buğday taneleri serpilirmiş.


Oğlumun ilk dişi çıktığında diş buğdayı partisi yapmayı çok istiyordum.Ama sağolsun herşeyde olduğu gibi bu konuda da aceleci olan oğlum dişlerini birer birer değil üçer beşer çıkardı.Alttaki üstteki dişleri hepsi birden çıktılar ve oğlumun tam altı tane dişi oldu.

Ahh tabi o dişler çıkarken neler çektik bir de onu bana sorun, uykusuzluğa uykusuzluk eklendi,huysuzluk ,sinirlilik, iştahsızlık gibi her türlü diş çıkarma belirtisini yaşadık Bora'yla.Zor günler geçirdik ama oğlum sonunda dişlerine kavuştu ve bunu kutlamamak da olmazdı doğrusu.


Hatta diş buğdayı böyle olursa doğum günü nasıl olur acaba diyenler oldu da dişlerimizi öyle zor çıkardık ki bunu kutlamak daha önemliydi bizim için.

Bora'yla ilgilenirken özellikle de o dişlerini çıkarmaya çalışırken hazırlık yapmak epey zor oldu ama elimizden geldiğince birşeyler yapmaya çalıştık.

Diş Buğdayı Partimiz için neler yaptık ;
  • Konuklarımıza Bora 'nın fotoğrafının olduğu davetiyeler hazırladık ve gönderdik,
  • Diş Buğdayının konacağı kaseleri tüllerle sarıp kurdele ile bağladık ve üzerine Bora'nın fotoğrafı ile o günün tarihi yazan kağıtları zımbaladık,
  • Konuklara hatıra olarak vermek üzere küçük mumları tül ve kurdeleyle bağlayıp hazırladık,

  • Kapıya asmak için kapı süsünün üzerine Bora'nın resminin olduğu ve "Diş Buğdayı Partimize Hoşgeldiniz" yazan afişi astık,


  • Bir tepsiye meslekleri temsil eden nesneler koyduk , ( doktor-steteskop,sanatçı-mikrofon,işadamı-cep telefonu,sporcu -top,avukat-kalem,mühendis-hesap makinesi,terzi-toplu iğne kutusu,öğretmen-kitap )
  • Bora meslek seçmeden önce konuklara Bora'nın mesleklere bürünmüş resimleri olan kağıtları dağıttık ve Bora'nın seçeceği mesleği tahmin etmelerini ve üzerine de hatıra olarak birşeyler yazmalarını istedik,

Diş Buğdayı Menüsü ;


  • Aşure ( Biz diş buğdayı olarak geleneksel olarak yapılan şekerli ve cevizlinin yerine damak tadımıza daha çok uyan aşure yapmayı uygun bulduk )
  • Kuskus Salatası
  • Karışık Turşu
  • Kısır
  • Fakir Böreği ( Komşum Yasemin Ablanın yapıp getirdiği )
  • Buzdolabı Böreği
  • Pazılı Pide
  • Peynirli Kuru Yufka Böreği
  • Tavşan Pasta
( Tarifleri fırsat buldukça ekleyemeye çalışacağım. )




Kuskus Salatası






Karışık turşu



Kısır





Fakir Böreği



Buzdolabı Böreği



Pazılı Pide



Peynirli Kuru Yufka Böreği



Yorumlar

Adsız dedi ki…
allahım hayırlı ömür
sağlıklı yaşam
zengin bir yürek
hayırlı ilim ve
allah ,ana,baba
korkusu olan hayırlı
bir evlat olarak büyümesini nasib eder inşallah
DİŞLERİDE HİÇ ÇÜRÜMEDEN SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE ÖMÜR BOYU ONA EŞLİK ETSİN İNŞALLAH AMİNNNNNN
( darısı bizim başımıza :)))))))


demetinevi.blogcu.com
Betül KAVAL dedi ki…
cnm hepsi harika ellerinize sağlık. miniğin dişide hayırlı olsun :))

öpüyorum sevgiler
Hobi Sepeti dedi ki…
Çook çook teşekkür ederim değerli yorumlarınız için,
sevgiler.
iremlemekanlar dedi ki…
Hepsi birbirinden güzel olmuş ellerine sağlık....BORA BEBEK ÇOK SEVİMLİ, BAYILDIM GÜLÜŞÜNE ALLAH ANALI BABALI BÜYÜTSÜN SAĞLIKLA DİŞLERİNİ KULLANA BİLSİN SEVGİLER
Huzur Moda dedi ki…
bencede aşure çok mantıklı oldum olası diş buğdayı partisi saçma gelir bana ama okuyunca asıl amacının çok guzel olduğunu öğrendim kızıma yapmadığıma pişmanım:(

Popüler Yayınlar