8 Ağustos 2008 Cuma

İrmik Helvası & Sütlaç

Bu aralar farklı telaşelerin içinde olduğumdan bloğa pek fazla vakit ayıramadım, ama hep aklımda yazacağım yazılar sadece fırsat bulamıyorum.

Günlerdir yarın programında bekleyen tarifler İrmik Helvası ve Sütlaç sonunda sizlerle buluşabiliyor.

İrmik helvasını küçük yaşlardan beri çok severim.Canım isteyince hemen anneme sorardım irmik var mı diye,varsa girişirdim hemen helva yapmaya,her zaman da güzel tutturamazdım tabi ama yine de yapmaktan vazgeçmezdim.Bir ara adım helvacıya çıkmıştı evde.

Evlendiğimden beri kendi evimde hiç yapmamıştım o çok sevdiğim irmik helvasını,bir akşam tatlı krizlerinden birinde canım irmik helvası istedi,hemen koştum mutfağa yaptım.


İRMİK HELVASI


MALZEMELER
  • 1 ölçü irmik
  • 1 ölçü şeker ( + 1 yemek kaşığı şeker demlenirken serpmek için )
  • 2 ölçü süt ( veya su)
  • margarin
  • fıstık veya ceviz

Not: Ölçü kabınızı yapacağınız miktara göre arttırıp azaltabilirsiniz.Ben az yaptığım için yarım bardak irmikle yapıyorum.

YAPILIŞI

  1. Margarini tencereye koyup eritin,irmikleri ekleyin.
  2. Karıştırarak kavurun,bir süre sonra ceviz veya fıstıkları ekleyin.

3 . Kavrulmuş güzel bir koku yayana kadar iyice kavurun.

4 . Kavurma işlemi bitince şekeri ekleyin,karıştırın.Sütünü ( veya suyunu ) ekleyip kaynayınca altını kısıp sütü çekip şişmesini bekleyin.

5 . İrmikler sütü çekince 1 yemek kaşığı kadra şekeri üzerine serpip ocağın altını kapatarak demlenmeye bırakın.Demlenince servis yapın. ( ben sıcak sıcak yemeği çok severim,size de tavsiye ederim)

SÜTLAÇ

MALZEMELER
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 -1,5 su bardağı su
  • 1 lt . kadar süt
  • 1-1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

YAPILIŞI

  1. Pirinci ayıklayıp yıkadıktan sonra,tencereye koyun,üzerine suyu ekleyin.
  2. Pirinçler suyunu çekip şişene kadar pişmesini sağlayın.(Pirincin cinsine göre eklediğiniz su az gelirse pirinçlerin pişmesi için biraz daha ekleyebilirsiniz.)

3 . Pirinçleriniz 5-10 dk. da suyunu çektiğinde sütü ekleyin,15-20 dk kadar sütle kaynatın.


4 . Ocağın altını kapatmadan 5-10 dk. önce şekerini ekleyin.
5 . Sütlacınız pişip altını kapattığınızda vanilyayı ekleyip karıştırın.Sıcakken servis tabaklarına alın,biraz soğuduktan sonra arzuya göre üzerine tarçın serperek servis yapın.

7 yorum:

bulbulun yeri dedi ki...

Canım,
blogları gezerken bloguna rastladım.İrmik helvası hayatımda sevdiğim tatlıların başında gelir. Şimdi bu saatte mutfağa gidip, bunu yapmam gerek.Ellerine sağlık. Örgülerini çok beğendim.
Görüşmek dileğiyle,
Sevgiyle kal.

Hobi Sepeti dedi ki...

Canım ziyaretin ve değerli yorumun için teşekkür ederim.Ee can çekince mecbur mutfağa girip yapılacak başka çare yok,benim de çok başıma gelir.
sevgiler.

Düşlerimin İNCİSİ dedi ki...

sevdiğim iki klasik tat her mutfağın vazgeçilmezidir herhalde eline sağlık canım sevgiler

Betül KÖROĞLU dedi ki...

her iki lezzetede bayılırım.. Ellerine sağlık .. EVE GİDİNCE YAPSAMMI ACABA ?

SEVGİLER..

pelin'ce dedi ki...

Sayfa düzeni değişmiş güzel olmuş,her iki tatlıda çok güzel...Ellerine sağlık...

Sevgilerimle...

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Harika bir hafta sonu diliyorum.
Sevgiler...

fatosun mutfagından... dedi ki...

Borçlarımızdan, ceza ve günahlarımızdan kurtulmak için bu gece dua edelim.. Allah affeden ve bağışlayandır, unutmayalım.. Eller semaya kalkıp, yürekler bir atınca bu gece, gözler sevinç yaşlarıyla dolacak.. Kandiliniz mübarek, dualarınız kabul olsun!

HOBİ SEPETİ & Örgüler - Yemek Tarifleri - Takılar - Gezi - Elişleri - Dekorasyon & HOBİ SEPETİ