29 Mart 2008 Cumartesi

Acıka -( Pırpılcıka )


Teyzemle annem geçen hafta pırpılcıka yapmışlar. Bu yemeklere konan bir acıka ve içerisinde çok farklı tatlar veren otlar bulunuyor. Bu otları aktarlardan temin edebilirsiniz. Eğer değişik tatları seviyorsanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
Bu tarif ile yaklaşık 12 kavanoz pırpılcıka elde ediliyor.Tabi siz kendinize göre tarifi azaltabililirsiniz.Fakat bizim ailede talep fazla olduğundan az bile geldi diyebilirim.
Teyzem ve annemin ellerine sağlık!
Malzemeler
  • 2 kilo Pulbiber
  • 5 salkım kuru kırmızı biber
  • Yarım kilo sarmısak
  • 4 kilo tuz ( sofra tuzunun bir kalını)
  • 250 gr. Toz veya tane kişniş ( tane kişniş olursa havanda dövülecek)
  • 300 gr. Rahana( Reyhan Otu )
  • 300 gr. Cıprısa
  • Aldığı kadar su.

Yapılışı

  • Sarmısakları ayıklayarak,havanda dövün.Kuru biberleri yıkayıp yumuşayana kadar yaklaşık 15-20 dk. haşlayın.
  • Daha sonra tüm malzemeleri büyük bir kapta bir araya getirin.Su ekleyerek iyice yumuşayana kadar karıştırın.
  • Pulbiberler ve kuru biberler iyice yumuşayıp tüm malzemeler birbirine karışıncaya kadar devam edin.Yaptığınız karışımın suyunun bol olmasında bir sakınca yoktur,zamanla suyunu çekip kuru kalmaması için kıvamı çok koyu olmamalıdır.
  • Yeteri kadar yumuşadığından hazırladığınız karışımı robotta çekin ve kavanozlara doldurun.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

merhabalar
ben çerkez yemeklerine hastayım.Bu acukayı eve yapmak istiyorum ama aktarlar bilmiyor.örneğin.cıprısa ne türbir ot.yardımcı olursanız çok sevinirim.teşekkürler...

Hobi Sepeti dedi ki...

Cıprısayı bazı aktarlar biliyorlar ,bazıları bilmiyor olabilir dediğiniz gibi.Abaza otu diye de bilinir,kekikle kişniş benzeri bir aroması var diyebilirim.
Sevgiler.

HOBİ SEPETİ & Örgüler - Yemek Tarifleri - Takılar - Gezi - Elişleri - Dekorasyon & HOBİ SEPETİ