30 Mart 2008 Pazar

Aşure



Aslında biz aşureyi aşure ayı dışında pek yapmayız ama bu hafta teyzemin canı isteyince biz de aşure severler olarak hep birlikte teyzemde toplandık.Çocukluğumdan beri aşureyi çok severim.Hele de yeni pişmişse sıcak sıcak yemeğe bayılırım.

Teyzemin ellerine sağlık , bana göre tam kıvamında tam tadında harika bir aşure olmuş.

MALZEMELER
  • 1 kg. göce (buğday )
  • 500 gr. nohut
  • 500 gr. kuru fasülye
  • 400 gr. kuru üzüm
  • 250 gr. kuru incir
  • 250 gr. kuru kayısı
  • 1 tutam karanfil ( cezvede kaynatın,suyunu aşureye katın)
  • 1 kase pirinç
  • 2,5 kg. şeker
  • ceviz
  • tarçın

YAPILIŞI

  1. Akşamdan göce iyice yıkayın.Sıcak suda yarım saat kadar kaynatın,sabaha kadar suda bekletilin.
  2. Fasülye ile nohutu da akşamdan ıslatın.
  3. Sabah diğer malzemeleri hazırlayın.Fasülye ve nohutu pişirin.
  4. İncir,kayısı,üzümü yıkayın, doğrayın.
  5. Göce,nohut ve fasülyeyi tencereye koyun.Üzerini geçecek kadar su ekleyin.
  6. Kıvamı biraz koyulaşana kadar pişirin.
  7. Şekerini ekleyin.Üzüm,kayısı ve inciri ekleyin.
  8. Pişirme aşamasında dibinin tutmaması için aralıklarla karıştırın.
  9. Tüm malzemeler piştiğinde cezvede kaynatılan karanfilin suyunu ekleyin.(Tanelerini atarsanız kararıyor.) Ocağı kapatın.İsteğe göre gülsuyu da dökülebilir.
  10. Kaselere alıp biraz soğuduktan sonra üzerini ceviz ve tarçın ile süsleyin.

Hiç yorum yok:

HOBİ SEPETİ & Örgüler - Yemek Tarifleri - Takılar - Gezi - Elişleri - Dekorasyon & HOBİ SEPETİ