Su Böreği


Ünye ve civarında evlerde sık sık yapılan meşhur lezzetletlerden biri Su Böreği.İlk eniştemin memleketi Ladik ( Samsun ) ' da tatmıştım su böreğini,fakat o zamanlar tereyağlı tatlar çok da hoşuma gitmediğinden pek beğenmemiştim.

Fakat birkaç sene sonra üniversiteyi kazanıp Samsun'a gidince tereyağlı yemeklere alışmış ,onun da ötesinde müdavimi olmuştum.

Karadeniz' de bambaşka bir yemek kültürü var ve bu mutfak ; bünyesinde çok çok lezzetli tadları barındırıyor.Özellikle bayramlarda veya özel günlerde mutlaka her evde su böreği bulunduruyor hanımlar o bölgede.Kimileri kendileri açıyor,kimileri ise hazır açan hanımlardan satın alıyor ama mutlaka su böreği sofralarda yer buluyor.

Kavınvalidem biz ziyaretlerine gittiğimizde bize birbirinden güzel yöresel yemekler pişiriyor.Genelde su böreğini de biz gelmeden önce açıp hazırladığından ben yapılışına şimdiye kadar şahit olamamıştım.Bu sefer gittiğimizde su böreğinin yapılışı esnasında ben de vardım ve bu güzel lezzetli böreği görüntülemeden edemedim elbette.
Kavınvalidemin hünerli ellerinden çıkan bu güzel tarifi P.D.Ç.S.E.-26 ' ya ev sahipliği yapan sevgili Huriye' ye de göndermek istiyorum , çay saatlerinde herkesin bayılacağı bir lezzet olacağına inanıyorum.
Sevgili kayınvalidemin ellerine sağlık.


MALZEMELER
  • 4 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 100 gr. tereyağı
  • 1 tencere sıcak su
  • 1 kap dolusu soğuk su
  • alabildiği kadar un.
  • peynir
  • maydanoz
  • tuz

YAPILIŞI

1 . 4 yumurta ile 1 çay bardağı sütü iyice çırpın.Üzerine orta kıvamda bir hamur oluncaya kadar un ve tuz ekleyerek yoğurun.

2 . Hazırlamış olduğunuz hamurunuzu 8 bezeye ayırın.Her bir bezeyi altına un serperek oklava ile yuvarlak bir tepsi büyüklüğünde açın.

3 . Açtığınız bezeleri yapışmaması için aralarına gazete kağıdı koyarak üstüste dizin.

4 . Bir tencerede suyu kaynatın,kaynayınca tuzunu ekleyin.Bir kapta da soğuk suyu hazır edin.Açmış olduğunuz hamurunuzu önce sıcak tuzlu suya batırın,delikli süzgeçle oradan alıp soğuk suya daldırın.Elinizle yapışmaması için açtırarak yıkayın biraz süzüp alın.

5 . Sudan geçirdiğiniz hamurunuzu bir tavaya veya tepsiye alın,büzdürerek yerleştirin.Üzerine önceden erittiğiniz tereyağını sürün.

6 . Bu işlemi dört kat hamurla tekrarladıktan sonra araya peynirve maydanozla hazırladığınız içinizi ekleyin.

7 . İç harcın üzerine tekrar dört kat hamurla aynı işlemleri yapın.En üstünü hamurla kapatın.Tereyağını üzerine sürün.

8 . Ocakta iki tarafı iyice kızarana kadar altüst ederek pişirin. ( Kavınvalidem malzemeyi tavaya yerleştirerek tavada pişirdi,ama istenirse tepsiye yerleştirerek fırında da pişirilebileceğini söyledi. )

Yorumlar

kelebeklisaniyeler dedi ki…
Canim hosgeldin,guzel bir tatil geçirmisindir insallah,oncelikle etkinlige gelir gelmez katildigin için çok ama çok tesekkur ediyorum. Kayinvalidenin ellerine saglik,su boregini çok severim ama daha hiç kendim yapmadim,bana zor geliyor nedense))) buyuklerden ogrenicemiz çok sey var,inanilmaz harika gorunuyor. Etkinlik 13 temmuz'a kadar devam ediyor dilersen bu zamana kadar baska tariflerle de katilabilirsin,beklerim canim. Cok sagol ve hayirli kandiller. Tarifin biraz sonra yayinda olacak.


AYRICA : PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ DERGİSİ ÇIKIYOR..Yayına Hazırlayanlarhttp://nasibim.blogcu.com/http://birdemliksohbet.blogspot.com/Sorumlu Müdür http://selmahlc.blogcu.com/Grafik Tasarım Düzenleme Yagmur İparSizde sununumuna özen göstererek hazırladığınız, leziz ikramlarınızın dergide yer almasını istiyorsanız porselendemlikdergi@hotmail.com adresine onay mesajı gönderebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey adınızı sitenizin adresini dergide yer almasını istediğiniz tarifin adını tarifin link adresini göndermeniz yeterli olacaktır:)
Örnek isim: SEVİL SAHİN
Site adı: http://birdemliksohbet.blogspot.com/
Tarif : SALATAYARIŞMASI
Link:http://birdemliksohbet.blogspot.com/search/label/SALATA%20YARI%C5%9EMASI%20TAR%C4%B0FLER%C4%B0
Hobi Sepeti dedi ki…
Canım çok teşekkür ederim,tatil gerçekten çok güzeldi.Özellikle gezip gördüğümüz yerler,ama bu yerleri elimden geldiğince fotoğraflayarak siteye ulaşan herkese de iletmek istiyorum.
Su böreğini ben de daha önce hiç denememiştim.Dün bu tarifi siteye yazarken birden bir cesaret geldi,kalktım su böreği açtım.O kadar da korkulacak birşey yokmuş,ilk sefere göre epey iyi oldu ama ben kavınvelidemin yaptığını yayınlamayı tercih ettim.
Sevgiler.
Betül KAVAL dedi ki…
mmm kayınvalidenin ellerine sağlık. bende annem geldiğinde beraber yapıyoruz su böreğini..

sevgiler..
Pınarcım su böreği harika oluyor bilirsin yapması zor ama yemesi zevklidir,bende önceleri hep hazıra konardım,yapılır önümüze gelirdi,tıpkı senin gibi neden olmasın diye giriştim işe ve başarılı oldum ,hem hızlandımda,ellerinize sağlık,ünyeye gidip döndün mü canım sevgiler.
canımm harika görünüyor..ellerinize sağlık sevgiler
Sevil Şahin dedi ki…
MERHABALAR ARKADAŞIM 26. Ev sahibemiz olan HURİYE(KELEBEKLİ SANİYELER) arkadaşımıza olan destegin ve tarifin için bende Porselen demlik ailesi( http://birdemliksohbet.blogspot.com ) olarak teşekküre geldim .ELLERİNİZE SAGLIK
EMEGİNE SAGLIK
HAYIRLI CUMALAR VE ŞİMDİDEN İYİ TATİLLER ARKADAŞIM
Sevgilerimle SEVİL SAHİN
Hobi Sepeti dedi ki…
Betülcüm; teşekkür ederim,bu beğenileri kavınvalideme iletiyorum.Ben de kavınvalidemden yapılışını görünce eşime sürpriz yapmak istedim.Evde su böreğini görünce çok şaşırdı doğrusu.Biraz yapması zor ama zamanla insanın eli alışır zannediyorum.
Sevgiler.

Karadeniz Sofrası; Su Böreğini yapmayı gözümde büyütüyordum ben de becerebilirmiyim acaba diye.Ama önemli olan niyetmiş valla.Aklına koyduktan sonra insanın yapamayacağı iş yok bence.Ünye'ye gittim geldim,gezdik gördük,pideleri yedik.Çok güzeldi.
Sevgiler.

Fatoşcum; teşekkür ederim.
Sevgiler.
akasyakokusu dedi ki…
uyyyyhhh:)) şimdi uyuyamam artık.uyku ve stres için çay vardı ona yazayım dedim.
yok az dolaşayım sayfada.
gerçekten su böreğini niye bu kadar gözümüzde büyütüyoruz ki.iyi kötü eğri büğrüde olsa açarım yufkasını..gerisi zaten kolay.
teyzecimin ellerine sağlık amanın pek leziz görünüyo..birde tereyağlı sarı sarı..size afiyet olmuştur yaramıştır..
iyi geceler sevgiler olsun.
Hobi Sepeti dedi ki…
Akasyakokusu; gece gece su böreklerine bakarsan uykun kaçar tabi :) Bence de o kadar da gözümüzde büyütecek kadar yok,hamuru normal hamur,açması desen öle,tek değişik kısmı suda haşlama olayı,sıcak suda az tutmak lazım,biraz fazla tutarsan almakta zorlanıyorsun,püf noktası orda bence.Bir de kavınvalidemin kullandığı yumurtalar o kadar sarı ki hamurun rengi sapsarı oluyo,ben burda öyle yumurta bulamadım daha.
Sevgiler.
emntha dedi ki…
çok nefis gözüküyor gerçekten fakat iki sorum olcaktı cevaplarsanız sevinirim.
1:tepsi yağlanacak mı?
2:en üstteki hamur da haşlanacak mı?
şimdiden teşekkürler.
Hobi Sepeti dedi ki…
Emntha ; öncelikle kusura bakmayın,yorumunuza ve sorunuza cevap yazmakta çok geçiktim.Dünyaya yeni gelen minik misafirimiz nedeniyle bu aralar bloğa pek vakit ayıramıyorum.Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Sorulara gelince ;
Tepsinin en altına da erittiğiniz yağdan koyabilirsiniz ve en üstteki hamur da dahil tüm hamurlar haşlanacak.
Sevgiler.
emntha dedi ki…
merhabalar öncelikle dünyaya yeni gelen minik misafirinize allah uzun ve sağlıklı ömürler verir inşallah.benim su böreği ile ilgili bir sorum daha olcaktı.geçen gün aynen tarifinizdeki gibi yapmama rağmen açtığım hamurlar çok kurumuştu suya atınca da parçalandı.acaba çok mu ince açtım bilmiyorum bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler.
Hobi Sepeti dedi ki…
Hazırladığın hamurun kıvamı yumuşak olması lazım,biraz hamurunu dinlendirebilirsin,açtıktan sonra belki çok bekletmiş olabilirsin haşlamak için o yüzden kurumuş olabilir.Normalde yumuşak kıvamlı bir hamur oluyor ve haşladığın zaman sertleşiyor içinde yumurta olduğu için kolay kolay dağılmaması lazım.

Popüler Yayınlar