29 Nisan 2008 Salı

Dekoratif Ayna


Bu aynanın yapılışını Derya Baykal'ın programında görmüştüm.Yapımı çok pratik ,görünüşü de oldukça güzel.



MALZEMELER


  • Ahşap Çerçeve

  • Tutkal

  • Sprey Boya

  • Gazete Kağıdı

  • Makas

  • Fırça

YAPILIŞI



  1. Gazete kağıtlarını 1-2 cm ' lik şeritler halinde kesin.Kestiğiniz şeritleri elinizle buruşturun.

  2. Hazırladığınız gazete kağıtlarından şeritleri tutkal ile ahşap çerçeveye yapıştırın.İyice kuruyana kadar bekleyin.

  3. Kuruduktan sonra sprey boya ile ( evde kalmış plastik boyanız varsa onunla da boyayabilirsiniz,fakat sprey boya ile hem boyamak daha pratik oluyor hem de daha çabuk kuruyor.) boyayın.

  4. Boya kuruduktan sonra çerçevenize ayna taktırarak dilediğiniz yere asabilirsiniz.

26 Nisan 2008 Cumartesi

Gelincikler Tablosu

En sevdiğim çiçeklerden biri lale diğeri de gelinciktir.Hele uçsuz bucaksız gelincik tarlalarını her zaman resmetmeye değer bulmuşumdur.

Eski Ev Tablosu

Resime olan merakım zannediyorum çocukluğumdan beri var.Fakat bu konunun üzerine bir sene öncesine kadar pek gitmemiştim.İnternetten hangi malzeme nasıl uygulanır konularını amatörce araştırdım.Akrilik boya ile tuval üzerine tablolar yapmaya başladım.
Hatta 10 yaşındaki resim konusunda yeteneği olan yeğenimi de heveslendirmek için ; ona büyük bir resim defteri ile boyalar aldım.İkimiz birlikte annemlerin bahçesinde resimler yaptık.Yaptığımız resimleri bahçe duvarlarına asarak bir sergi açtık.Sergiye tüm aileyi davet ettik ve beğendikleri resimleri onlara hediye ettik.
Kendimi bilmiyorum ama yeğenimin ileride başarılı bir ressam olabileceğine inanıyorum.O zaman bu anılarımızı hatırlayıp güleriz herhalde.

20 Nisan 2008 Pazar

Balkonda Bitki Yetiştirmek


Uzun zamandır balkonumda bitki yetiştirmek istiyordum.Bir tohumun fide haline geldiğini görmek,sonrasında kendi ellerinde yetiştirdiğin meyvesini yemek veya bir çiçeğin açtığını görmek insana mutluluk veriyor.
Öncelikle balkonunuza uygun boyutta saksılar almakla başlayabilirsiniz işe.Daha sonra saksınızın içine koymak üzere bitki toprağı alın.Bitki toğrağını bahçe malzemeleri satan tüm marketlerde bulabilirsiniz.Yine çeşitli çiçek tohumları ile maydanoz tohumunu da bu tarz marketlerden elde edebilirsiniz.
Bu aylarda halk pazarlarında sebze fideleri satılıyor.Nisan ayı fide ekimi için oldukça uygun bir zaman,böylelikle sebzeleriniz yaza hazır olacaklar.Saksınızı aldığınız bitki toprağını elinizle toprağı havalandırarak doldurun.

Maydonoz Ekimi için;

Toprağın üzerine maydanoz tohumlarını serpin.Üzerini biraz daha toprakla örtüp hafifçe bastırın.Daha sonra sulayın.Maydonoz tohumlarının çıkması yaklaşık 30-40 günü bulacaktır.Siz sabırla her gün sulamaya devam edin.Yaza salatalarınızda kullanabileceğiniz doğal ve tazecik maydanozlar elde edeceksiniz.

Domates ve Biber Ekimi için;

Aldığınız domates ve biber fideleri için bir çubuk yardımıyla delikler açın ve açtığınız deliklere fideleri yerleştirerek toprak ile üzerini hafifçe bastırarak sabitleyin.Her gün sulayın.Kendi balkonunuzda organik besinler elde etmenin keyfini çıkarın.

18 Nisan 2008 Cuma

Pratik Bilgiler

Temizlik için;
  • Biberonun Temizlenmesi : Biberonun dibinde kalan süt ve mama kalıntılarını temizlemek için biberonun içine biraz kağıt havlu veya kağıt peçete atıp biraz su ilave edin ve çalkalayın. Sonuca şaşıracaksınız.
  • Kireç Tortusu : Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar içinde sirke kaynatın.
  • Sürahinizin dibi kir tutmuş ise:İçine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız, tertemiz olacaktır. Bakır kaplarınızı parlatmak içinbir bezi sirke ile hafifçe ıslatıp, bakırı ovun.
  • Yağlı şişeleri temizlemek için : Önce yıkamak gerekir. Sonra durulanan şişenin içine sodalı su koyarak sallamaya başlanır. Beş dakika kadar sallanan şişe çalkalanıp bu sefer içine kahve telvesi ilave edilir. Bir sürede bu şekilde sallanan şişe kısa zaman sonra yağlardan tamamen temizlenmiş duruma gelecektir.
  • Evde ortaya çıkan karıncalar : Yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.
  • Bulaşıkları kolay yıkamak : Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve güzel yıkandığını göreceksiniz.
  • Paslanmaz çelikten tencereler zamanla parlakligini kaybedebilir: Biraz sirkeyi atese koyup isitin. Sonra yumusak bir bezi bu ilik sirkeye batirarak iyice ovun. Ama sonra da iyice durulayin. Bir fanila parçasiyla parlatirsaniz, çelik tencereniz piril piril olur.
  • Kristallerin ışıl ışıl parlamasi için : Yıkadıktan sonra durulama sırasında sirkeli suya batırın. Göreceksiniz bardaklarınız, kadehlerıniz pırıl pırıl olacaktir.
  • Sebzeleri Yıkama : Sebzelerinizi tuzlu suda yikamayi aliskanlik haline getirin. Tuzlu su, sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
  • Parlakligini yitirmis bir sürahiye : Eski halini kazandirmak için yarisina kadar yirtilmis gazete kagidi doldurun, üçte birine de sicak su doldurup sıkı sıkı sallayın.
  • Teflon tavalar, tencereler çok kullanilmaktan ötürü zamanla sararir. Bunu önlemek için zaman zaman, içine su biraz da çamasir suyu koyduktan sonra atesin üstünde kaynatin. Indirince de önce sicak, sonra da soguk suyla iyice durulayin. Teflonunuzun sari rengi kaybolacaktir.
  • Pisirirken tencerenin dibi mi tuttu? Bir gece tuzlu suda bekletin, tencere daha kolay temizlenecektir .
  • Ütüde sararan elbise : Hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.Sararan teflon tava ve tencerelerİçerisine bir miktar su ve birazda çamaşır suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın. İndirincede önce sıcak suyla daha sonra soğuk su ile iyice durulayın.
  • Leke çıkarıcının izi : Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.
  • Halının rengi : Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.

9 Nisan 2008 Çarşamba

Mercimek Köftesi


Bereketli Olsun kitabından...

Annemin babannemin günü için yaptığı mercimek köftelerinin hem yapılışı kolay hem de davet sofraları için iştah açıcı bir görüntü oluşturuyor.

Bereketli Olsun kitabı bizim evin en eski tarif kitaplarından,hatta annem yeni evlenen kızlara hediye olarak bu kitaptan alırdı.Çocukken biz de kardeşimle bu kitaptan değişik tarifler denerdik,tabi biz bu tarifleri denerken mutfak epey karışırdı.

Bir kez annemin doğumgününde sabah altıda falan kalktık kardeşimle,anneme sürpriz kahvaltı hazırlamak için.Bahçeden çiçekler topladık,erik ağacından en büyük erikleri toplayıp bir tabağa yerleştirdik.Bir de olmazsa olmaz pasta yapmamız lazım.
Büyük bir deterjan almış annem de ,deterjan kutusunun yanında promosyon olarak kalpli kek kalıbı vermişlerdi. Biz o kek kalıbı ile bir kek yaptık,üzerini krema ile güzelce süsledik.Tüm hazırlıklar tamam,masayı hazırladık.Annem uyandı ( bu arada bizim mutfakta sabahtan beri yaptığımız gürültüleri annem duyduğu halde bizim sürpriz yapmaya çalıştığımızın farkında olduğundan bizi bozmamak için kalkmıyormuş) masayı gördü çok beğendi (mutfağı görünce aynı beğeniyi sürdürmemiş olabilir tabi ) .
Pastanın mumlarını üfledi,pastayı kestik ,yemeğe başladık ki kek resmen deterjan tadında.Bir parça bile yiyemedik haliyle.Bizim kek kalıbı deterjan kutusunun yanında paketli olunca kek kalıbına deterjan kokusu iyice sinmiş ,biz epey yıkadık ama koku geçmemiş.

Şimdi hatırlıyorum da çok üzülmüştük pastamızın tadı güzel olmadı diye.Ama bugünkü mutfağa olan merakımın o günlerden başladığını görebiliyorum şimdi.

İyi ki annem bize izin vermiş de böle deneyimler kazanabilmişiz.


MALZEMELER



  • 2 su bardağı kırmızı mercimek


  • 1,5 su bardağı ince bulgur


  • 3 soğan


  • 1 çay bardağı sıvı yağ


  • 2-3 çay kaşığı kırmızı biber


  • 2-3 çay kaşığı kimyon


  • Yarım demet dereotu ve maydanoz


  • 6-7 taze soğan


  • 1 yemek kaşığı salça

YAPILIŞI



  1. Soğanı rendeleyip yağla kavurun.


  2. Taze soğan ve dereotunu temizleyip doğrayın.


  3. Mercimeyi ayıklayıp 3-4 bardak su ile iyice haşlayın.Sıcakken bulguru üzerine döküp karıştırın.Tencerenin ağzını kapatıp bulgurun kabarmasını bekleyin.


  4. Bulgur kabarınca,kavrulmuş soğan,tuz kırmızı ve karabiber,kimyon,salça koyup yoğurun.


  5. Taze soğan,maydanoz,dereotunu da ekleyin.Küçük koza şeklinde köfteler yapın.


  6. Tabağa dizin.Marul yaprakları ile servis yapın.

Çatlak Kurabiye


Babanemin günü için halam harika bir kurabiye yaptı.Güne gelen hanımlar kurabiyeye bayıldılar,hatta herkes tarifini istedi.Elbette ben de bu ağızda dağılan hem görünüşü hem de tadı güzel olan kurabiyelerin tarifini hemen alarak sitede yayınlamadan edemezdim.
Halamın ellerine sağlık!

MALZEMELER
  • 250 gr. margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 4,5 su bardağı un
  • 2-3 tatlı kaşığı haşhaş

YAPILIŞI

  1. Bir kapta margarini eritin.Biraz soğumasını bekleyin.Yarım çay bardağı sıvı yağ ile karıştırın.
  2. 4,5 su bardağı unu,1 su bardağı pudra şekerini,2-3 tatlı kaşığı haşhaşı ve margarin-sıvı yağ karışımını bir kaba koyup ,tüm malzemeler iyice birbirine geçene kadar yoğurun.(Hamuru bir bütün haline getirmekte zorlanırsanız elinize biraz sıvı yağ dökerek yoğurabilirsiniz.)
  3. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.Kopardığınız parçaları avucunuzun içinde yuvarlatın,ortasına parmağınızla bastırarar ufak bir çukur oluşturun.
  4. Hazırladığınız kurabiyeleri yağlanmış tepsiye dizin.
  5. Önceden ısıtılmış ( kurabiyelerinizi şekillendirmeye başlamadan önce fırını ısıtmaya başlayabilirsiniz ) 130 dereceli fırında yaklaşık 40-45 dk. kurabiyeler kızarmadan beyaz kalacak şekilde pişirin.
  6. Fırını kapattıktan sonra kurabiyeleri 5-10 dk. sıcak fırında dinlendirin.
  7. Fırından çıkardığınız kurabiyeleri soğumaya bırakın.Soğuyunca çukur olan kısımlara istediğiniz bir marmelatı doldururarak servis yapın.

8 Nisan 2008 Salı

Anne Salatası

Annemler haftasonu babannemin yetmiş altıncı yaşını kutladılar,bizim misafirimiz olduğundan bu kutlamaya katılamadık.
(Fotoğraf için kardeşime teşekkür ediyorum.)

Babannemin yeni yaşını en içten dileklerimle kutluyorum .

7 Nisan 2008 Pazartesi

İstinye Park

Pazar günü abimi havaalanına bırakmak için yola çıktık.Önce İstinye Park'a uğradık.İlk gittiğimde de çok beğenmiştim orayı .Özellikle pazar kısmını,çok otantik çok hoş bir yer olmuş.Zaten çocukluğumdan beri halk pazarları acayip ilgimi çekmiştir.
Çocukken her perşembe büyük bir pazar kurulurdu bizim orda.Babanemin peşine takılırdım ben de.Pazarı bir baştan bir başa gezerdik.Mutlaka tanıdıklara rastlardık,babanem onlarla sohbet ederdi.Ben o yaşımda ne anlardım bilmiyorum ama pazarların farklı bir tadı olduğunu düşünmüşümdür her zaman.

Bundan önce oturduğum evimin yakınında da pazar kuruluyordu.Tabi o bizim babanemle gittiğimiz kadar büyük bir pazar değil.Üç arkadaş pazarın olduğu günler önce simitçide buluşur kahvaltı eder sonra da pazara giderdik.Pazarcılar bile artık bizi tanımıştı,birimiz olmadığımızda " öbür abla nerede " diye sorarlardı.

Halk pazarları bende hep hoş hatıralar bırakmıştır,bu yüzden de pazarları çok severim.İstinye Parkı da en çok bu pazar yüzünden sevdim galiba.Marketlerin o soğukluğundan sonra orası daha sıcak daha samimi bir ortam gibi geliyor bana.
O yüzden her gidişimizde pazara da uğrayalım diye tutturuyorum.

Maça Gittik


Hafta sonu Ünye'den eşimin abisi geldi.Bizi Fenerbahçe-Kayserispor maçına götürdü.Hayatımda ilk kez canlı maç seyrettim.
Eşimin ailesi komple Fenerbahçeli , ama ben GALATASARAYLIYIM.
Yine de centilmenlik edip eşimle maça gittim.Ama maçı canlı izlemek çok zevkliydi.Yüksek sesli müzik, hele gol olunca yaşanılan
sevinç ( tabi onların yaşadığı) o coşku harika.
Ben biraz maçı izledim,bol bol resim çektim ,etrafımızdaki erkeklerin maça verdikleri komik tepkileri setrettim.Hatta beni en çok eğlendiren de bu oldu.Bir kere hepsi futbol konusunda profesyonel,ordan burdan sesler geliyo "aç oyunu aç","şimdi şuna ver topu", "versene kardeşim adam orda bekliyo ", " nereye atıyosun yaa", "inicem sahaya şimdi " gibi konuşmalar geçiyo.Ben merak ediyorum bu adamların önüne topu koysak vurabilirler mi acaba.
Maça giderek hem yeni bir tecrübe edinmiş hem de eğlenceli bir gün geçirmiş oldum.Eğer daha önce gitmediyseniz bir kez denemenizi tavsiye ederim,ben çok eğlendim.

3 Nisan 2008 Perşembe

Bulgur Pilavı

Akşam için yemeğiniz yoksa, acele birşeyler hazırlamanız gerekiyorsa hemen pişirin bir bulgur pilavı olsun bitsin.

Hem yapması kolay hem lezzetli : )

MALZEMELER ( 2-4 kişilik )
  • 250 gr. pilavlık bulgur
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Acıka ( yoksa salça ,mevsimi ise küp küp domates)
  • 2 çay kaşığı nane
  • Yarım çay bardağı mısırözü yağı

YAPILIŞI

  1. Bulguru ayıklayın,yıkayın.
  2. Soğanları küp küp doğrayın.Yağı ve soğanları tencereye koyun.Pembeleşene kadar kavurun.Acıkayı ekleyin. ( Acıka tuzlu olduğundan ayrıca tuz eklemenize gerek yok,eğer salça veya domates koyacaksanız 2 çay kaşığı tuz ekleyebilirsiniz. )
  3. Bulguru ekleyin.Soğanlarla birlikte 5-10 dk kavurun.
  4. Bulgurların üzerini örtecek kadar su ekleyin.
  5. Kaynayınca altını kısın,suyunu tamamen çekince ocağın altını kapatın.
  6. Üzerine nane serpin karıştırmadan kapağı tekrar kapatın,demlendirmeye bırakın.
  7. 5-10 dk. dinlendirdikten sonra karıştırıp servis yapabilirsiniz.


Nohut

Oldum olası düdüklü tencerelerden korkmuşumdur.Annem düdüklü tencerede birşey pişiriyorsa ben mutfağa girmezdim patlayacak diye.Bir çok kişiden duymuştuk çünkü düdüklü tencerelerinin patladığını.
Bu yüzden kendime de düdüklü tencere alamamıştım.En sonunda bu korkumu yenip kendime bir düdüklü tencere aldım.Ama iyi ki almışım,daha önce akşamdan ıslatıp ertesi gün saatlerce kaynattığım yine de istediğim lezzette ulaşamadığım kuru baklagilleri artık kolaylıkla pişirebiliyorum.Sebzeleri bütün vitamini içinde kalacak şekilde buharda pişirebiliyorum, böylece hem sağlıklı hem de ekstra lezzetli yiyecekler elde edebiliyorum.

Tabi düdüklü tencereyi yıllardır kullananlar benim bu yazımı okuyunca güleceklerdir,sanki yeni bir şey keşfetmiş gibi anlatmama.

Ama inanın benim için çok büyük bir keşif oldu,benim gibi korkan herkese ( tabii varsa ) bundan sonra korkmadan kullanmalarını tavsiye ederim.

MALZEMELER
  • Yarım kilo nohut
  • 2 adet orta boy soğan
  • Tavuk veya et suyu ( yoksa toz bulyon)
  • 1 yemek kaşığı Acıka ( yoksa salça )
  • Yarım çay bardağı mısırözü yağı

YAPILIŞI

  1. Nohutu yıkayın.Üzerini geçecek kadar su koyun.Düdüklü tencerede 40 dk pişirin. ( Akşamdan ıslatmaya gerek yok.)
  2. Soğanı küp küp doğrayın.Yağınızı ve soğanı tencereye koyun,sararana kadar kavurun.
  3. Acıkayı ekleyin,biraz karıştırın.(Eğer acıka kullanıyorsanız ,acıka tuzlu olduğundan tuz koymanıza gerek yok.Salça kullanıyorsanız 2 çay kaşığı tuz koyabilirsiniz.)
  4. Nohutları ekleyin.Tavuk veya et suyunu ekleyin.Üzerini geçecek kadar su koyun.Düdüklü tencerede 1 saat pişirin.

2 Nisan 2008 Çarşamba

Motifli Bolero


Kızkardeşim buna benzer bir boleroyu arkadaşında gördüğünü beğendiğini söyledi.
Resmini bana gösterdi,ben de resimden anlayabildiğim kadarıyla böyle bir bolero yaptım.

MALZEMELER



  • 8 numara tığ

  • 100 gr. siyah yün
YAPILIŞI


  1. Bolero toplamda 3 motiften oluşuyor.Arka taraf tam bir motif,iki ön için de yarım yarım iki motif yapılacak.

  2. Arka taraf için; 10 zincir çekin.Yuvarlak yapın.5 zincir çekin,tığın üzerine 2 kere dolayın.toplam 4 trabzan yapın.Aralarda 8 zincir çekerek 4 tane dörtlü trabzan yapın.

  3. Bir üst sırayı da trabzanların üzeri zincir,zincirlerin üzeri trabzan olacak şekilde tamamlayın.

  4. 3 tane ikili trabzan yapın,köşelerde 8 zincir çekin,tığın üzerine dolayarak köşenin ortasına batın,tığı tek seferde çıkarın.

  5. Üst sırada ikili trabzanların ortadaki olanına iki yandan birer trabzan ekleyin.Sağdakine sağdan,soldakine soldan birer trabzan ekleyerek örneği büyütün.

  6. Köşe kısmı 7 tane sıkiğne olduğunda, 7-5-3-1 şeklinde azaltmaya başlayın.Ve motifi bitirin.

  7. Önler için de aynı motifin yarısı iki tane yapılacak.

  8. Motifleri yaptıktan sonra, zincir çekerek motifleri uygun biçimde birleştirin.

Pembe Yelek


Halam bu yeleğin modelini bir mağazada görmüş ve kızkardeşime örmüş.Üzerine giyince çok şık duruyor.

Siz de farklı renklerde ve bedenlerde bu yeleklerden yapabilirsiniz.

1 Nisan 2008 Salı

Ispanaklı Pide


Mayalı hamurdan pideler ,poğaçalar,lokumlar,börekler yapmak benim de en büyük zevklerimden aslında.Ama bu harika pideleri ben değil teyzem yaptı.İnanılmaz iştah açıcı görünüyorlar.
Teyzemin tarifini bilmiyorum ama denemek isterseniz kendi tarifimi verebilirim.
MALZEMELER
Hamur için;
  • 1 kg. un
  • 1 çorba kaşığı toz maya
  • su
  • 2 çay kaşığı tuz
İç Harcı için;
  • Yarım kg. ıspanak
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 çay bardağı mısırözü yağı
  • 2 çay kaşığı tuz
  • karabiber

YAPILIŞI

  1. Maya 1 su bardağı ılık suda eritin.İçine bir çay kaşığı toz şeker ekleyin.5 dk kadar üzerini kapatıp bekletin.
  2. Unun yarısını ve tuzu hamuru yoğuracağınız kaba koyun.llık suyu yavaş yavaş ekleyin.Bir yandan da elinizle yoğurun.Hamur cıvık olana kadar suyu ekleyin.Daha sonra yavaş yavaş kalan unu ekleyerek yoğurun.
  3. Yumuşak kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğurduktan sonra hamurun bulunduğu kabı bir sofra beziyle iyice sararak sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalandırın.
  4. Soğanları küp şeklinde doğrayın.Bir tavaya yağı koyun.Soğanları ekleyin.Pembeleşene kadar kavurun.
  5. Yıkayıp doğradığınız ıspanakları tavaya ekleyin.Ispanaklar sinene kadar kavurun.Tuzunu karabiberini ekleyin.
  6. Dinlenmiş hamurunuzu ikiye bölün.Yarısını yağlanmış tepsiye alın.Elinizde yuvarlak olacak şekilde açtırın.
  7. Ortasına harcınızın yarısını koyun.Hamurun iki tarafını ortaya doğru kapatın.Üzerine biraz yağ sürün.( Üzerinin kıtır kıtır olmasını ve kızarmasını isterseniz yoğurtla yağı karıştırıp sürebilirsiniz.)
  8. Diğer yarısı için de aynı işlemi uygulayın.( Pişirmeden önce yarım saat sıcak bir yerde tepside bekletirseniz pideleriniz daha yumuşak olur.)
  9. 200 derecede üstü kızarana kadar pişirin.

HOBİ SEPETİ & Örgüler - Yemek Tarifleri - Takılar - Gezi - Elişleri - Dekorasyon & HOBİ SEPETİ