Mercimek Köftesi


Bereketli Olsun kitabından...

Annemin babannemin günü için yaptığı mercimek köftelerinin hem yapılışı kolay hem de davet sofraları için iştah açıcı bir görüntü oluşturuyor.

Bereketli Olsun kitabı bizim evin en eski tarif kitaplarından,hatta annem yeni evlenen kızlara hediye olarak bu kitaptan alırdı.Çocukken biz de kardeşimle bu kitaptan değişik tarifler denerdik,tabi biz bu tarifleri denerken mutfak epey karışırdı.

Bir kez annemin doğumgününde sabah altıda falan kalktık kardeşimle,anneme sürpriz kahvaltı hazırlamak için.Bahçeden çiçekler topladık,erik ağacından en büyük erikleri toplayıp bir tabağa yerleştirdik.Bir de olmazsa olmaz pasta yapmamız lazım.
Büyük bir deterjan almış annem de ,deterjan kutusunun yanında promosyon olarak kalpli kek kalıbı vermişlerdi. Biz o kek kalıbı ile bir kek yaptık,üzerini krema ile güzelce süsledik.Tüm hazırlıklar tamam,masayı hazırladık.Annem uyandı ( bu arada bizim mutfakta sabahtan beri yaptığımız gürültüleri annem duyduğu halde bizim sürpriz yapmaya çalıştığımızın farkında olduğundan bizi bozmamak için kalkmıyormuş) masayı gördü çok beğendi (mutfağı görünce aynı beğeniyi sürdürmemiş olabilir tabi ) .
Pastanın mumlarını üfledi,pastayı kestik ,yemeğe başladık ki kek resmen deterjan tadında.Bir parça bile yiyemedik haliyle.Bizim kek kalıbı deterjan kutusunun yanında paketli olunca kek kalıbına deterjan kokusu iyice sinmiş ,biz epey yıkadık ama koku geçmemiş.

Şimdi hatırlıyorum da çok üzülmüştük pastamızın tadı güzel olmadı diye.Ama bugünkü mutfağa olan merakımın o günlerden başladığını görebiliyorum şimdi.

İyi ki annem bize izin vermiş de böle deneyimler kazanabilmişiz.


MALZEMELER



  • 2 su bardağı kırmızı mercimek


  • 1,5 su bardağı ince bulgur


  • 3 soğan


  • 1 çay bardağı sıvı yağ


  • 2-3 çay kaşığı kırmızı biber


  • 2-3 çay kaşığı kimyon


  • Yarım demet dereotu ve maydanoz


  • 6-7 taze soğan


  • 1 yemek kaşığı salça

YAPILIŞI



  1. Soğanı rendeleyip yağla kavurun.


  2. Taze soğan ve dereotunu temizleyip doğrayın.


  3. Mercimeyi ayıklayıp 3-4 bardak su ile iyice haşlayın.Sıcakken bulguru üzerine döküp karıştırın.Tencerenin ağzını kapatıp bulgurun kabarmasını bekleyin.


  4. Bulgur kabarınca,kavrulmuş soğan,tuz kırmızı ve karabiber,kimyon,salça koyup yoğurun.


  5. Taze soğan,maydanoz,dereotunu da ekleyin.Küçük koza şeklinde köfteler yapın.


  6. Tabağa dizin.Marul yaprakları ile servis yapın.

Yorumlar

Popüler Yayınlar