Kapanca Sokak ve Çevresi


Bu hafta biraz yoğun geçince birkaç gündür bloğa fazla zaman ayıramadım.Çok fazla internete bile giremediğim bu 3-4 günde anladım ki tam bir internetkolik olmuşum.Çünkü değil birkaç günü birkaç saat bile girmesem sanki dünyadan habersizmişim gibi geliyor.


Cuma günü annemlerle ananem için İzmit'te ev ararken keşfettiğimiz Kapanca Sokak ve çevresindeki eski İzmit evlerine hayran kalınca kendimi fotoğraf makinem elimde evlerin sokakların resmini çekerken buldum.Ve bizim ev bakmak amacıyla çıktığımız gezi birden gerçek amacından saptı diyebilirim,görmek için gittiğimiz ev de istediğimiz gibi olmayınca annemler de kendilerini bu işe kaptırdı ve biz daha önce hiç girip çıkmadığımız bu sokakları gezip yeni keşiflerde bulunmaya başladık ve her ne kadar istediğimiz evi bulamadık diye üzülsek de bu ev aramaktan daha fazla hoşumuza gitti diyebilirim.

Bunca senelik İzmitli olmama rağmen daha önce bu eski evlerin bulunduğu sokakları hiç görmemiştim.Belediye tarafından koruma altına alınan bu evlerin birçoğu yıkılma tehlikesiyle başbaşalar aslında.Bazıları ise yine belediyenin desteğiyle restore edilerek sahipleri tarafından kullanılıyor.

Bir tanesi olan Pembe Köşk ise yine restore edilip restaurant olarak hizmet veriyor ki,hem dışı hem de iç dizaynıyla eskiyi yansıtan tarihi havasından hiç ödün vermeden günümüze kadar gelmiş nadir kültür miraslarımızdan.

Böyle eski evlere meraklı olanlarınız var mıdır bilmiyorum ama ortası arnavut kaldırımlarıyla döşenmiş dar bir yol kenarındaki bir sokak boyunca uzanan bu şahane evler benim içimde çok farklı duygular uyandırdı.Bir zamanlar burada yaşayan insanların neler yaptığı nerelerde oturup neler konuştuğu geçti aklımdan.

Belki bir çeşme başında sohbetler edilirdi,belki de kapı önlerinde selam verirdi komşular birbirine.Baktığınız zaman ahşap bir yapıdan ibaret olan Kapanca Sokak 'taki bu eski evler çok şeyler düşündürdü bana ve bu tarihi mirasın korunuyor olması çok çok mutlu etti beni.

Yorumlar

Adsız dedi ki…
canım o ne güzel evler bayılıyorum bu tarz evlere..emekliliğimde inşallah :)bi tane alıcam.ekmek ayrı bir güzel olmuş:)ellerine sağlık.
Hobi Sepeti dedi ki…
Evlerin büyüsünden ben de hala kurtulamadım,hele restore edilip içinde oturulan konakları görsen bayılırsın.
Ekmek epey maceralı oldu aslında,hamur mayalanırken annemlerin bahçedeki işlere dalınca biraz taştı ,sonra tekrar toparladık sonunda birşeye benzedi.
Sevgiler.
Melek* dedi ki…
bende gölcükdeyim doğma büyüme buralıyım tabi bir ayağımız haliyle izmitte ama bende hiç rastgelmemiştim böyle eski eve pembe köşkü biliyorum bu rada tanıştığıma memlun oldum
Hobi Sepeti dedi ki…
Melekcim; genelde herkes Pembe Köşkü biliyor,ben de buraları keşfetmeden önce yalnızca orayı biliyordum diğer eski evler ve sokaklardan habersizdim.Ama gerçekten çok güzel etkileyici evler,eğer tarihe merakın varsa mutlaka gezmeni tavsiye edebilirim.
Sevgiler.

Popüler Yayınlar